Odbor za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu hitno je na dnevni red stavio sadržaj udžbenika istorije za šesti razred osnovne škole na bosanskom jeziku, čiji su autori Đorđe Bubalo i Branka Bečanović, a izdavač beogradska kuća „Klett“. Sporni su crteži proroka Muhameda, ali „ima i drugih istorijskih falsifikata i neistina“.

Odbor je od izdavača zatražio da iz dalje prodaje povuče udžbenik „koji se u školama pojavio bez znanja odbora“, a od direktora škola da ga izbace iz upotrebe i vrate izdavačkoj kući. Saopšteno je „da Odbor za obrazovanje ne stoji iza sadržaja ovog udžbenika, već isključivo iza dodataka udžbenicima za grupu nacionalnih predmeta (istorija, muzička i likovna kultura) koji izražavaju posebnost bošnjačke nacionalne zajednice“.

BNV je najavilo da će protiv odgovornih lica u „Klett“-u podneti tužbu, a protiv trojice bivših članova Odbora za obrazovanje: Redžepa Škrijelja, Amira Dautovića i Elijasa Rebronje, krivične prijave. Sva trojica su pre tri meseca podneli ostavke na sve funkcije u BNV. Izdavačka kuća „Klett“ demantuje sve tvrdnje iznete u saopštenju nadležnog odbora BNV. Medijima je dostavljeno pozitivno mišljenje o ovom udžbeniku koje je 24.aprila ove godine potpisao predsednik BNV u tehničkom mandatu Esad Džudžo.

„Prevod udžbenika na bosanski jezik je odgovarajući tekstu udžbenika koji je izdat na srpskom jeziku. Bošnjačko nacionalno veće daje pozitivno mišljenje na osnovu zajedničke zaključne ocene stručne komisije Veća da se prevod udžbenika „Historija – udžbenik za šesti razred osnovne škole može koristiti u nastavi na bosanskom jeziku“, piše u dokumentu koji je potpisao Džudžo.

U saopštenju koje je potpisala direktorka ove izdavačke kuće Gordana Knežević-Orlić ocenjuje se da se u vreme izbora za Nacionalni savet „u političkim igrama ne bira oružje i da su dozvoljene prljave igre, ali mi nećemo dozvoliti da u iste budemo uvučeni“. Objašnjava se da se ovaj izdavač, pre dve godine, odazvala pozivu BNV, da je objavljeno više od 50 naslova i angažovano isto toliko autora na predlog BNV.

Tvrdnje Džudžovog BNV demantovala su i trojica bivših članova Odbora za obrazovanje koji su u saopštenju označeni kao recenzenti (Dautović i Škrijelj) i urednik (Rebronja). Sve što su imali objavili su na konferenciji za novinare. Dautović je rekao da je bio samo prevodilac, da do njega nisu stigle nikakve ilustracije i da za to ima dokaze. Protiv Džudža je najavio krivičnu prijavu zbog uvrede

Njih trojica su naglasila da je sporni udžbenik u upotrebi osam godina. Minulog meseca promovisani su udžbenici za nastavu na bosanskom jeziku, a među njima je bio i sporni udžbenik istorije, pa im je neshvatljivo da niko, do sada, nije reagovao. Škrijelj je ocenio da se radi „o pokušaju osvete zbog otkazivanja saradnje sa BNV“ i optužio Džudža da je BNV zavadio sa svim strukturama u gradu , da je izjavama u poslednjih godinu dana naneo štetu Bošnjacima u Sandžaku i „ovaj potez pokazuje koliko je zlonameran“. Rebronja smatra da je BNV „postalo ispostava jedne političke opcije“ i sve nazvao „novim letećim političkim cirkusom privatnog Džudžovog BNV“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari