Iako je bilo dovoljno indicija da je HDZ koristio, između ostalog, sistemski i nezakonito izvlačen prljavi novac iz javnih preduzeća i drugih nepoznatih izvora, nadležne institucije, na primer Državno tužilaštvo i Državna kancelarija za reviziju, nisu na vreme pokretali istrage, zbog čega se i danas postavljaju pitanja verodostojnosti i selektivnosti u njihovom delovanju – saopštila je nevladina organizacija GONG povodom istrage koju je hrvatska Uprava za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) pokrenula protiv vladajuće stranke pre dva dana.


Odgovornost HDZ-a ne zadržava se samo na odgovornosti pravnog lica i zaposlenih nego se mora utvrditi i za celokupno tadašnje vođstvo stranke, navodi udruženje koje apeluje „na preuzimanje političke i zakonske odgovornosti u skladu sa standardima demokratskog društva“. GONG je, podsjeća, nebrojeno mnogo puta upozoravao na netransparentno finansiranje HDZ-a nudeći konkretne brojke i podatke kao indicije za pokretanje istraga, pri čemu se „nije radilo samo o sporadičnim finansijskim nepravilnostima nego o sistemskim malverzacijama“.

U saopštenju se podseća da je ova NVO upozoravala da je za predsedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. godine potrošeno više nego što je navedeno u službenim izveštajima stranke. Podsećaju i na milionske iznose primljene 2006. i 2007. godine iz nepoznatih izvora, te da je na prošlim parlamentarnim izborima HDZ potrošio dvostruko više na medijsko oglašavanje nego što je prikazano u zvaničnim izveštajima, prenose hrvatski mediji.

Raspušten Sabor, izbori u decembru

Zagreb – Sabor Hrvatske doneo je juče odluku o svom raspuštanju čime je počela procedura raspisivanja parlamentarnih izbora planiranih za 4. decembar. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da će izbore za novi saziv parlamenta raspisati za dan-dva. Raspuštanje Sabora prvi je korak prema redovnim parlamentarnim izbora. Načelno postoji dogovor o tome da izbori budu održani 4. decembra. Izbori moraju da se održe najkasnije u roku od 60 dana od dana raspuštanja parlamenta, a od dana raspisivanja izbora do dana izbora mora proći najmanje 30 dana. Prema poslednjih anketama ubedljivo vodi opoziciona Kukuriku koalicija koju prevodi Socijaldemokratska partija. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari