Istražiti napad na fotoreportera 1Foto: Logo

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od policije i nadležnog tužilaštva da pod hitno identifikuju i privedu pravdi osobu koja je nasrnula na fotoreportera Dragana Gojića, dok je obavljao svoj posao.

U saopštenju se navodi da je nepoznata, mlađa osoba prvo vreрala Gojića, a potom je na njega i fizički nasrnula sa leрa, u trenutku kada je fotografisao gradske pejsaže.

Napad se desio u centru Novog Sada, u subotu oko podneva, a o slučaju je obaveštena i policija, koja je na uviđaj došla posle više od pola sata i sačinila zapisnik.

NDNV podseća da je Krivičnim zakonikom za novinare i ostale medijske radnike garantovana posebna krivična zaštita i da je za ugrožavanje njihove sigurnosti predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Dodaje se i da je država više puta retorički iskazivala privrženost zaštiti bezbednosti novinara i drugih medijskih poslenika, ali da je ogromna većina napada i dalje ostala bez bilo kakvih sankcija, iako se ugrožavanje bezbednosti novinara nalazi kao važno, nerazrešeno pitanje u pregovaračkom procesu sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari