Istraživanje: Građani Kosova za neuspeh dijaloga krive Srbiju 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Gotovo polovina građana Kosova, odnosno 49,7 odsto, smatra da je Vlada Srbije odgovorna za nedostatak napretka u dijalogu, dok 48,4 odsto ispitanika iz Srbije za nedostatak napretka u dijalogu krivi EU, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Demokratskog instituta Kosova.

Ispitivanje javnog mnjenja koje je obavio institut pokazuje da 78,6 odsto Srba sa Kosova smatra da je Vlada Kosova odgovorna za nedostatak napretka u dijalogu.

Kada se radi o formatu konačnog sporazuma u ​​okviru dijaloga, 35,4 odsto ispitanika na Kosovu je reklo da bi se mogao postići konačan sporazum o međusobnom priznavanju, dok 56,1 odsto ispitanika u Srbiji smatra da se konačan dogovor uopšte neće postići.

Gotovo polovina ispitanika na Kosovu (49,7 odsto) reklo je da SAD treba da budu garant sporazuma između Kosova i Srbije, dok je 40,7 odsto ispitanika u Srbiji ocenilo da UN treba da budu garant.

Kosovski Srbi (72,5 odsto) uglavnom vide EU kao garanta sporazuma o dijalogu.

Violeta Hadžoli iz instituta je prilikom predstavljanja istraživanja istakla da se anketa od osam pitanja odnosi na proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, prednosti dijaloga, nedostatka napretka u tom procesu, primene postignutih sporazuma, uloge EU kao posrednika tog procesa, konačni dogovor i rokove za postizanje sporazuma.

Na pitanje u kojoj meri je dijalog uspeo da unapredi odnose Kosova i Srbije, Hadžoli je rekla da 49,3 odsto ispitanika na Kosovu i 56,5 odsto ispitanika u Srbiji smatra da su odnosi ostali isti uprkos dijalogu.

Na pitanje kako građani gledaju na sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom, 54,1 odsto ispitanika na Kosovu smatra da taj sporazum narušava funkcionisanje unutrašnjih poslova Kosova.

S druge strane, 30,7 odsto ispitanika u Srbiji reklo je da taj sporazum daje više prava srpskoj zajednici na Kosovu.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je u okviru projekta „Civilna društva na Kosovu i Srbiji promovišu participativan i smislen proces pomirenja“, koji podržava italijansko Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari