Tela šest osoba, tri muškarca i tri žene, pronađena su u nedelju uveče u kineskom restoranu Lin Je u gradu Sitensen, u severnom delu Nemačke. Zvaničnici nemačke policije saopštili su da su žrtve ubijene, a da su neke od njih pronađene vezane. Policiju je alarmirao suprug jedne od žrtava, koji je otišao do restorana kako bi pokupio svoju suprugu.

Tela šest osoba, tri muškarca i tri žene, pronađena su u nedelju uveče u kineskom restoranu Lin Je u gradu Sitensen, u severnom delu Nemačke. Zvaničnici nemačke policije saopštili su da su žrtve ubijene, a da su neke od njih pronađene vezane. Policiju je alarmirao suprug jedne od žrtava, koji je otišao do restorana kako bi pokupio svoju suprugu. Jedan od zaposlenih u restoranu, koji je teško ranjen tokom pucnjave, trenutno se nalazi u bolnici. Policija je saopštila da žrtve još uvek nisu identifikovane. Ali, jedan od policijskih zvaničnika je izjavio da su sve žrtve „najverovatnije azijatskog porekla.“ Nije bilo zvaničnog saopštenja povodom eventualnih motiva koji se kriju iza ovog incidenta. Policija je apelovala na sve osobe, koje su posetile restoran ili prolazila pored njega u nedelju, da pomognu istragu ukoliko poseduju neke informacije.
Varšava – Poljski ministar odbrane Radek Šikorski podneo je ostavku, saopštila je novinska agencija PAP u ponedeljak. Agencija je izvestila da je Šikorski podneo ostavku usled nesporazuma sa predsednikom Lehom Kačinjskim i njegovim bratom, premijerom Jaroslavom Kačinjskim. Ostavka ministra odbrane lišiće ionako slabu vladu predsednika Kačinjskog međunarodno priznate figure, jer je Šikorski razvio čvrste veze sa SAD, baš u trenutku kada Poljska počinje pregovore sa Vašingtonom povodom izgradnje raketno odbrambene baze. Poljske novinske agencije prenele su tokom vikenda da bi Šikorski mogao dobiti otkaz zbog navodnih kritika upućenih na račun braće Kačinjski.
Atina – Profesori i predavači na univerzitetima u Grčkoj počeli su juče jednonedeljni štrajk u znak protesta zbog vladinog predloga reforme školstva. Predavanja na univerzitetima već su prekinuta studentskim protestima na više od 300 škola širom zemlje, zbog čega je januarsko-februarski ispitni rok otkazan. Razlog protesta su predložene promene na osnovu kojih bi privatni univerziteti i koledži mogli da rade u Grčkoj i dodeljuju istu diplomu kao i državni univerziteti. Kritičari tvrde da će državni univerziteti tako ostati bez novca i da će biti smanjena vrednost diploma. Za sve promene potreban je ustavni amandman koji bi stupio na snagu tek posle izbora, koji se očekuju početkom 2008. Studenti i profesori sa srednjih škola i fakulteta pozvali su na masovne proteste u četvrtak u Atini i Solunu. Reforme školstva podržava glavna opoziciona Socijalistička stranka, dok im se manje, levičarske partije i neki sindikati protive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari