Najmanje dve osobe poginule su juče, a više od 20 je ranjeno u vazdušnom napadu izraelskih snaga na bezbednosni štab Hamasa u centru Gaze. Dim kulja iz ruševina zgrade u centru grada, gde se u poslednjih šest dana sukobljavaju rivalske frakcije, što je Palestince gurnulo do ruba građanskog rata.

Najmanje dve osobe poginule su juče, a više od 20 je ranjeno u vazdušnom napadu izraelskih snaga na bezbednosni štab Hamasa u centru Gaze. Dim kulja iz ruševina zgrade u centru grada, gde se u poslednjih šest dana sukobljavaju rivalske frakcije, što je Palestince gurnulo do ruba građanskog rata. „Mogu da potvrdim da smo izveli vazdušni napad“, rekao je portparol izraelske vojske u Tel Avivu. Portparol Hamasovih snaga naveo je da su najmanje dve osobe poginule a da je više od 20 ranjeno. Prema njegovim rečima u ruševinama ima zatrpanih. „Dosta nam je. Izrael će preduzeti sve defanzivne mere kako bismo zaštitili naše građane od Hamasovih raketa“, rekla je Miri Ejsin, predstavnica izraelskog premijera, pre nego što je izveden vazdušni napad. Palestinski predsednik Mahmud Abas juče je otkazao planiranu posetu Gazi koja je trebalo da umiri napetosti, saopštili su palestinski zvaničnici. Hamas je juče zapretio Izraelu da će se samoubilačkim napadima osvetiti za vazdušni napad, rekao je portparol tog islamističkog pokreta.
Alžir – Glasanje na parlamentarnim izborima u Alžiru održava se pod izuzetno velikim merama obezbeđenja zbog serije bombaških napada. U najnovijem incidentu jedan čovek je ubijen, dok je pet ljudi ranjeno u eksploziji u gradu Konstantinu. Ministar unutrašnjih poslova izjavio je da je eksplozija „akt sabotaže“ protiv alžirskog demokratskog sistema. Birači, inače, biraju 389 članova parlamenta na izborima u kojima se takmiči više od 20 političkih partija. Islamistima je zabranjeno da učestvuju na izborima još od 1992, kada je njihova pobeda poništena, te su oni pozvali Alžirce da bojkotuju izbore. Analitičari kažu da neki u međunarodnoj zajednici vide Alžir kao potencijal i obrazac za širi arapski svet.
Peking – Predstavnik Kine u trgovinskim pregovorima sa SAD koji će se održati iduće nedelje apelovao je juče na Vašington da bude „hladne glave i odgovoran“ i „izbegne nanošenje štete važnom trgovinskom odnosu“. „Pokušaji da se trgovinska pitanja ispolitizuju moraju biti potisnuti“, piše potpredsednik kineske vlade Vu Ji u komentaru u azijskom Vol strit džurnalu. Razgovori koje će 23. i 24. maja voditi Vu i ministar finansija SAD Henri Paulson biće pod pritiskom sve jačih zahteva SAD da se Peking kazni jer nije zauzdao rastući trgovački višak. Ključno pitanje za Vašington je kineska kontrola vrednosti juana koji je, kako kažu kritičari, veštački potcenjen, što kineskim izvoznicima daje nepoštenu prednost u ceni. Sastanak Vu – Paulson je druga runda „strateškog ekonomskog dijaloga“ o sporovima oko kineskog trgovinskog suficita, valutne kontrole, piraterije robe. Neki američki poslanici preporučili su zavođenje kaznenih poreza na uvoznu kinesku robu ako Peking ne bude brže radio na tome da dozvoli povećanje vrednosti juana. Peking je revalvirao juan za 2,1 odsto jula 2005. i od tada mu je dozvolio da poskupi za 5,3 procenata u okviru strogo kontrolisane valutne trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari