Najmanje 23 osobe ubijene su juče u seriji napada u Iraku, saopštila je iračka policija. U napadu u restoranu nedaleko od dobro čuvane Zelene zone u iračkom glavnom gradu poginule su tri osobe i 10 ih je ranjeno. Bagdadska policija je saopštila da je napadač ušao u restoran i aktivirao eksploziv.

Najmanje 23 osobe ubijene su juče u seriji napada u Iraku, saopštila je iračka policija. U napadu u restoranu nedaleko od dobro čuvane Zelene zone u iračkom glavnom gradu poginule su tri osobe i 10 ih je ranjeno. Bagdadska policija je saopštila da je napadač ušao u restoran i aktivirao eksploziv. Nedaleko od grada Mosula u napadu bombaša samoubice poginulo je 10 osoba i ranjeno 20. Napadač je aktivirao eksploziv u kancelariji Kurdske političke partije. U gradu Bakubi poginulo je 10 ljudi, a 10 ih je ranjeno kada je bombaš samoubica uleteo automobilom u policijsku stanicu, a zatim aktivirao bombu postavljenu na vozilu.
Luksemburg – Šefovi diplomatija zemalja EU odobrili su juče u Luksemburgu regulativu o nametanju UN sankcija Iranu zbog odbijanja da zaustavi program obogaćivanja uranijuma. Sankcije su uperene na pojedince i organizacije koje učestvuju u spornom nuklearnom programu Irana za koji Zapad strahuje da bi mogao da se koristi u proizvodnji nuklearnog naoružanja. Lista EU, koja još uvek nije objavljena, obuhvata i druge osobe, pored onih pomenutih u rezoluciji UN, rekli su neimenovani zvaničnici. Zvaničnici EU tvrde da regulativa i zajednički politički stav otvaraju put da se dodatna imena stave na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u Uniju i čija su sredstva zamrznuta.
Tokio – Japan će biti domaćin samita zemalja Grupe 8 na jezerskom odmaralištu na severu zemlje, izjavio je juče premijer Šinzo Abe. Jezero Toja na ostrvu Hokaido na severu Japana, poznatom po svojim prirodnim rezervama i šumama, prikladno je mesto za samit na kojem se očekuje da će jedan od glavnih tema biti životna sredina, izjavio je Abe. „Hokaido je pravi prirodni rezervat i mislim da će pitanje životne sredine biti glavna tema samita naredne godine“. Tokio je januara ove godine od Nemačke preuzeo funkciju zemlje predsedavajuće G8. Japan je već bio domaćin četiri samita, a poslednji u ovoj zemlji bio je na ostrvu Okinava 2000.
Aškabat – Novi predsednik Turkmenistana naredio je juče izgradnju luksuzne oblasti u prestonici Aškabat koja bi uključila oblakodere visine 220 metara, veštačka jezera i terene za golf. Poslovna, stambena i izletnička oblast na jugu prestonice biće prvi veliki projekat koji je odobrio novi predsednik Gurbanguli Berdimukamedov. Oblakoderi u obliku cilindra biće podignuti na jednom od pet ostrva na površini od 58 hektara, gde će biti i veštačka jezera. Za realizaciju projekta koji bi trebalo da bude gotovo do 2011. zadužena je turska kompanija Gap Inšat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari