“Broj se znatno povećao”: Koje države su kosponzori rezolucije o Srebrenici? 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Broj kosponzora rezolucije UN o genocidu u Srebrenicu porastao je na 38, a moguće je, piše Klix.ba da se u naredna dva dana još neke od država se pridruže.

Kako su se intenzivirale aktivnosti režima Aleksandra Vučića i Milorada Dodika protiv usvajanja Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, broj kosponzora stalno je rastao, objavio je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN Zlatko Lagumdžija, preneo je Politički.ba

Klix.ba podseća da je krajem aprila bilo 28 država koje su kosponzori, a nakon što su iz Srbije najavili da će glasanje biti drugog maja broj kosponzora se povećao na 32. Tada su se pridružili Poljska, Luksemburg, Belgija i Estonija.

Nakon toga je Srbija najavila da će glasanje o rezoluciji biti 16. maja i rezoluciju su kao kosponzori podržale još tri države: Island, Maršalska ostrva i Norveška.

Do 20. maja, bilo je 38 država koje su postali kosponzori rezolucije, a priljučile su se i Australija, Andora i Mikronezija.

Glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici će se održati 23. maja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Ruanda i Nemačka.

U Njujorku trenutno borave i predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović i član Predsedništva Željko Komšić.

Srbija i Rusija pokušavaju da što više država ubede da glasaju protiv obeležavanja genocida u Srebrenici na međunarodnom nivou, a Mađarska je najavila da će biti protiv rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari