Nakon tri decenije Kina razmišlja da preinači politiku jednog deteta, izjavila je Zao Beidž, šef Saveta za planiranje porodice. Ona je dodala da želi da uvede „značajne“ promene u ovaj zakon. Međutim, još uvek ne postoji jasan nacrt izmena niti vremenski okvir za njihovo sprovođenje, te je Zao rekla da će neki oblik kontrolisanja rasta kineske populacije i dalje biti na snazi.

Nakon tri decenije Kina razmišlja da preinači politiku jednog deteta, izjavila je Zao Beidž, šef Saveta za planiranje porodice. Ona je dodala da želi da uvede „značajne“ promene u ovaj zakon. Međutim, još uvek ne postoji jasan nacrt izmena niti vremenski okvir za njihovo sprovođenje, te je Zao rekla da će neki oblik kontrolisanja rasta kineske populacije i dalje biti na snazi. Gradske porodice u Kini ograničene su na jedno dete, dok one na selima imaju pravo na dva. Ipak, veliki broj bogatih Kineza ima više od jednog deteta pošto može da plati novčanu svotu koja je za to zakonom određena. Zao je rekla da je u gradovima uobičajena pojava da porodice imaju dvoje ili više dece. Ona je takođe izrazila zabrinutost zbog velike razlike u broju muškaraca i žena, pošto porodice sa sela i dalje favorizuju mušku decu. Kontrolisanje planiranja porodice u Kini stupilo je na snagu 70-ih godina prošlog veka da bi se sprečio vrtoglavi rast kineske populacije.
Najrobi – Mandatar za sastav nove vlade Kenije Raila Odinga izjavio je juče da će obnoviti državu koju je u prethodna dva meseca potresala politička kriza. On je kazao da ga sporazum koji je potpisao s šefom države Maijem Kibakijem obavezuje da uloži napor kako bi pomogao raseljenima i onima koji su izgubili posao i imovinu. „Budući da smo videli ružno lice etničkih sukoba u našoj zemlji uveren sam da će nam iskustvo koje smo doživeli biti lekcija da učinimo sve kako bi novoformirana koalicija bila delotvorna“, izjavio je Odinga. Lider Narandžastog pokreta, glavne opozicione stranke u Keniji, istakao je, takođe, da njegova stranka podržava izbor Kibakija za predsednika države. Takve izjave predstavljaju suprotnost u odnosu na ranije navode Odinge i njegovih saradnika koji su zahtevali da se Kibaki povuče s državnog kormila. Kao argument za to isticali su da je aktuelni šef države lažirao predsedničke izbore održane u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari