Marokanske vlasti uhapsile su juče terorističku grupu optuženu da je planirala napade u stilu Al Kaide na ovu severnoafričku zemlju i zabranili malu islamističku političku partiju za koju je potvrđeno da je povezana s ovom grupom. Kako se navodi, grupa Beliradž planirala je atentate na ministre, vojne zvaničnike i članove male marokanske jevrejske zajednice, navodi se u saopštenju zvanične novinske agencije MAP.

Marokanske vlasti uhapsile su juče terorističku grupu optuženu da je planirala napade u stilu Al Kaide na ovu severnoafričku zemlju i zabranili malu islamističku političku partiju za koju je potvrđeno da je povezana s ovom grupom. Kako se navodi, grupa Beliradž planirala je atentate na ministre, vojne zvaničnike i članove male marokanske jevrejske zajednice, navodi se u saopštenju zvanične novinske agencije MAP. Marokanske vlasti u stanju su pripravnosti naročito od terorističkih napada 2003, kada je ubijeno 45 osoba, napad koji je ošamuto ovu prozapadnu monarhiju. Mete su uglavnom jevrejske zajednice, hoteli, restorani i klubovi. Mreža Beliradž finansira se uglavnom nezakonitim putem, pljačkanjem, prodajom ukradenih stvari i prilozima svojih članova.
Islamabad – Narodna stranka Pakistana (PPP), koju je predvodila ubijena bivša premijerka Benazir Buto, razmatrala je juče izbor novog premijera pošto je pobedila na parlamentarnim izborima. PPP je ranije pristala da u vladi sarađuje s Pakistanskom muslimanskom ligom- N (PML-N) koju predvodi bivši član parlamenta Navaz Šarif.
Asif Ali Zardari, vođa PPP i suprug pokojne premijerke, nije podoban da se kandiduje za poslaničko mesto, ali ima veliku političku moć. Koaliciona vlada predstavlja veliku opasnost za političku budućnost predsednika Perveza Mušarafa koji je izjavio da ne planira da se povuče s mesta šefa države.
Novoizabrani članovi parlamenta iz redova PPP sastaće se narednih dana sa Zardarijem da bi se dogovorili koga će nominovati za premijera u budućoj vladi. Vođa PPP je izjavio da će njegova partija i partija Šarifa „ostati zajedno“.
Najrobi – Vođa kenijske opozicije Raila Odinga juče je iznenada napustio zemlju, dan pošto su pregovarači vlade i njihovi rivali napravili pomak ka postizanju sporazuma o podeli vlasti u cilju rešenja postizborne krize u zemlji. Odinga je dostupan za konsultacije, a njegov povratak se očekuje danas, rekao je zvaničnik opozicije Musalia Mudavadi. Jedan od zaposlenih na aerodromu u Najrobiju, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je opozicioni lider otputovao u Nigeriju. Džordž Niamveja, portparol partije kenijskog predsednika Mvaija Kibakija, rekao je da je Odingov odlazak iz zemlje neočekivan, ali da ne mora da predstavlja znak da su pregovori krenuli naopako. „On ima slobodu da ode i da se vrati kada god poželi“, izjavio je Niamveja.
Odinga je propustio sastanak zakazan za juče s Džinom Pingom, predsedavajućim Komisije za Afričku uniju (AU). Ipak, prema rečima jednog anonimnog zvaničnika iz AU, pregovarači iz partije opozicionog lidera sastali su se umesto njega s Pingom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari