Narodna biblioteka „Desanka Maksimović“ u centru Vlasotinca izgorela je juče u požaru, dok je veliki deo zgrade Specijalne bolnice za plućne bolesti izgoreo juče rano ujutru u Surdulici, potvrdio je za Danas Predrag Marić, pomoćnik ministra policije za Sektor zaštite i spasavanja.

Narodna biblioteka „Desanka Maksimović“ u centru Vlasotinca izgorela je juče u požaru, dok je veliki deo zgrade Specijalne bolnice za plućne bolesti izgoreo juče rano ujutru u Surdulici, potvrdio je za Danas Predrag Marić, pomoćnik ministra policije za Sektor zaštite i spasavanja. Prema nezvaničnim podacima, pretpostavlja se da je uzrok požara u biblioteci neispravna električna instalacija, ali se ne isključuju i drugi mogući uzroci.
Marić je istakao da je u Surdulici, zbog toga što su izgorela i dva rendgen aparata, ekipa Vojske Srbije izašla na teren i utvrdila da nije bilo radioaktivnog zračenja. Svi bolesnici su na vreme evakuisani, tako da nema povređenih i stradalih, mada je pričinjena velika materijalna šteta. Vatrogasne ekipe došle su na lice mesta pet minuta posle dojave o požaru u bolnici, dok je požar ugašen posle 10 minuta, ističe Marić. Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici jedina je te vrste južno od Niša, a nova zgrada otvorena je pre nepune dve godine.

Više od 40.000 naslova u pepelu

U Vlasotincu je izgoreo gotovo kompletni knjižni fond biblioteke od oko 40.000 naslova. Zgrada u kojoj se nalazila biblioteka podignuta je 1850. godine. Kuću je sagradio imućni vlasotinački trgovac Stojan Stojilković, poznat kao organizator i borac u svim ustancima Vlasotinčana protiv Turaka, a u Vlasotincu je svi znaju kao ,,Gigina kuća.’’. Objekat je renoviran 1979. godine i stavljen pod zaštitu države, a u njemu su godinama organizovane brojne književne večeri i stručna predavanja. Prošle godine krovna konstrukcija je renovirana sredstvima Vlade Srbije.

Kada je reč o požaru u biblioteci u Vlasotincu uviđaj će uraditi ekipe beogradske krim-tehnike. O uzrocima požara i u Vlasotincu i u Surdulici se trenutno može samo nagađati, dok se ne urade uviđaji i utvrdi da li je ili nije podmetnut, kategoričan je Marić. Ukoliko se utvrdi da nije reč o podmetnutom požaru, policija će sigurno ispitati kada je poslednji put inspekcija bila u tim objektima, kao i da li su tada napisane prekršajne prijave zbog nekih nedostataka u protivpožarnoj zaštiti.

Vatra kod Gazele i Kuršumlije

Četiri barake u romskom naselju ispod mosta Gazela izgorele su juče u požaru koji je izbio u 13,15 sati, potvrđeno je Danasu iz policije. Pretpostavlja se da je uzrok požara ljudski nemar. Kad je reč o požaru kod Kuršumlije Marić je negirao informaciju u medijima da je u ponedeljak izgorelo 30 hektara šume. On je ukazao da je vatra zahvatila samo oko 10 hektara niskog rastinja.

On podseća i da je biblioteka u Vlasotincu bila pretežno drvene građe, kao i da se u njoj nalazilo mnogo zapaljivog materijala – knjiga. U takvim slučajevima, kada dođe do požara teško je vatrogasnim ekipama da to obuzdaju.
Vatrena stihija u biblioteci pojavila se oko 9 sati u kancelariji direktorke, saznaje naš list. Postojala je opasnost da požar zahvati i nekoliko susednih zgrada, ali se to nije dogodilo, jer su vatrogasne jedinice iz Leskovca stigle za 30 minuta, a u gašenju vatre učestvovali su i građani. Požar je, prema rečima očevidaca, izbio u kancelariji direktorke biblioteke, koja je u tom trenutku bila zaključana. Zaposleni su provalili u kancelariju, ali nisu uspeli da sami ugase vatru.
– Materijalna šteta je ogromna, ocenjuje dr Srđan Šušulić, predsednik Opštine Vlasotince, koji je naglasio da je lane zgrada renovirana, kao i da je svaka prostorija imala kompjuter.
Direktorka biblioteke Katarina Cokanović rekla je da zaposleni nisu mogli da ugase sami požar iako je u zgradi bilo sedam protivpožarnih aparata. Ona je istakla da je na prvom spratu biblioteke izgoreo ceo knjižni fond – zavičajni, istorijski i stručna literatura.
– Uspeli smo da spasimo fond beletristike, ali on se nalazi u lošem stanju, jer su sve knjige nakvašene dok su vatrogasci gasili vatru – naglasila je Cokanović. O događaju u Vlasotincu obavešteno je Ministarstvo kulture, a najavljen je i dolazak državnog sekretara tog ministarstva Ivane Stefanović.
Marić je ukazao i da MUP Srbije radi na izradi zakona o zaštiti od požara, čiji će tekst biti gotov u junu ove godine. Novim zakonom, koji će zameniti Zakon o zaštiti od požara iz 1988. godine, biće tačnije definisane obaveze vlasnika objekta, preventiva, ali i osiguravanje objekata u skladu s tržišnom cenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari