Šta da radite ukoliko izgubite dokumenta? 1Foto: Shutterstock/NikP

Svakodnevno se dešavaju brojne nepredviđene okolnosti, a jedna od neprijatnijih koja može da vas zadesi jeste da izgubite novčanik sa svim bitnim dokumentima ili pasoš.

Ukoliko niste imali ovakva iskustva, imali ste sreće.

Ipak, nije naodmet znati kakva je procedura i kako treba da reagujete ukoliko vam se ovakva neprijatnost dogodi.

Lična karta

Prema Zakonu o ličnoj karti, ukoliko izgubite ovaj dokument, nepohodno je da, bez odlaganja, prijavite nestanak lične karte nadležnom organu.

Potrebno je da se obratite organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), po mestu svog prebivališta.

MUP će zatim nestalu ličnu kartu rešenjem proglasiti nevažećom, ali tek nakon izvršene uplate.

Na portalu eUprava nalaze se informacije o uplati.

Podatke o tome kako i koliko novca treba da uplatite možete pronaći OVDE.

Lična karta proglašena nevažećom oglašava se na zvaničnoj veb prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zatim možete ući u proces dobijanja nove lične karte.

Zahtev za izdavanje biometrijske lične karte podnosi se lično u policijskoj upravi ili stanici, po mestu prijavljenog prebivališta, odnosno boravišta, pri čemu je za izdavanje navedenog dokumenta neophodno sledeće:

– Prethodno izdata lična karta ili (ukoliko je izgubljena) druga važeća isprava iz koje se može utvrditi identitet podnosioca zahteva (npr. pasoš ili vozačka dozvola);

– Uplatnica generisana na portalu eUprave;

– Po želji, nije obavezno, fotografija veličine 50×50 mm (koja verno prikazuje lik podnosioca zahteva, na jednobojnoj sivoj pozadini, ne starija od šest meseci i koja ispunjava uslove propisane u članu 21. Pravilnika o ličnoj karti) za lice kome se prvi put izdaje biometrijska lična karta.

Nakon toga, nadležni organ po službenoj dužnosti, uz saglasnost stranke, pribavlja podatke iz sledećih dokumenata:

– Izvoda iz matične knjige rođenih (u slučaju prvog izdavanja biometrijske lične karte, a svaki naredni put samo u slučaju da je došlo do promene nekog od ličnih podataka podnosioca zahteva evidentiranih u navedenom dokumentu);

– Uverenja o državljanstvu (u slučaju prvog izdavanja biometrijske lične karte, a svaki naredni put samo u slučaju da je došlo do promene nekog od ličnih podataka podnosioca zahteva evidentiranih u navedenom dokumentu);

– Izvod iz matične knjige venčanih (u slučaju promene prezimena prilikom sklapanja braka).

Kako se navodi na sajtu MUP-a, građani mogu i sami da pribave ove dokumente.

Vozačka dozvola

Na sajtu MUP-a mogu se pronaći informacije za izdavanje duplikata vozačke ili probne vozačke dozvole.

Kako se navodi, umesto vozačke dozvole ili probne vozačke dozvole u kojoj su pogrešno upisani podaci, izgubljene, ukradene, oštećene ili uništene vozačke dozvole, a na zahtev imaoca dozvole, izdaje se nova vozačka dozvola.

Uz zahtev za izdavanje dozvole neophodno je priložiti:

– Izjavu podnosioca o razlozima i okolnostima zbog kojih se traži izdavanje duplikata;

– Vozačku dozvolu (ako je oštećena ili su u istoj pogrešno upisani podaci);

– Važeću ličnu kartu na uvid;

– Uplatnicu generisanu na portalu eUprave.

Zahtev za vozačku dozvolu možete da podnesete i onlajn, preko portala eUprave i da istu dobijete na kućnu adresu. Više infomracija o tome pornađite OVDE.

Pasoš

U skladu sa Zakonom o putnim ispravama, lice koje izgubi putnu ispravu dužno je da bez odlaganja prijavi nestanak putne isprave najbližoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj stanici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ako je putna isprava nestala u inostranstvu, lice koje izgubi putnu ispravu dužno je da njen nestanak prijavi najbližem diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

Kako se navodi, nakon prijave nestanka putne isprave nadležni organ će nestalu putnu ispravu rešenjem proglasiti nevažećom, nakon izvršene uplate (uplatnica generisana na portalu eUprava).

Kada se putna isprava proglasi nevažećom, to se oglašava na zvaničnoj veb prezentaciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zahtev za izdavanje biometrijskog pasoša se, takođe, podnosi lično u policijskoj upravi ili stanici prema mestu prijavljenog prebivališta, odnosno boravišta podnosioca zahteva, odnosno u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Prilikom podnošenja zahteva, neophodno je sledeće:

– Važeća lična karta ili ukoliko se zahtev podnosi u nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, druga javna isprava iz koje se može pouzdano utvrditi identitet podnosioca zahteva;

– Pasoš čiji je rok važenja istekao ili koji ne može služiti svojoj nameni;

– Uplatnica generisana na portalu eUprave;

– Nije obavezno, ali po želji podnosioca zahteva može priložiti i fotografija veličine 50x50mm („en face“ na jednobojnoj sivoj pozadini);

– Za hitne slučajeve – dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka (u pisanoj formi).

Kao i za ličnu kartu, nadležni organ po službenoj dužnosti, uz saglasnost stranke, pribavlja podatke iz sledećih dokumenata:

– Uverenja o državljanstvu Republike Srbije;

– Izvoda iz matične knjige rođenih, izvoda iz matične knjige venčanih, izvoda iz matične knjige umrlih.

Takođe, ove dokumente možete sami da pribavite, odnosno da date na uvid.

Zdravstvena knjižica

Gubitak zdravstvene knjižice jedan je od problema sa kojima se pacijenti najčešće suočavaju, navodi se na sajtu Paragraf.rs.

Ovaj problem rešava se u nekoliko koraka i nakon što se knjižica u „Službenom glasniku“ proglasi nevažećom, na portalu „eUprave“ se možete prijaviti za novu ispravu.

Osoba koja izgubi zdravstvenu knjižicu treba da je odjavi, tako što će popuniti određenu priznanicu i uplatiti iznos od 798 dinara na ime objavljivanja oglasa o izgubljenom dokumentu u „Sl. glasniku RS“.

Na osnovu kopije priznanice, koja je dokaz da je prethodna knjižica odjavljena, osiguranik može predati zahtev za izdavanje nove u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, objašnjeno je na sajtu Paragraf.rs.

Novu zdravstvenu knjižicu možete prijaviti i preko portala „e-Uprave“, gde treba izabrati opciju elektronsko podnošenje zahteva.

Prvo treba da popunite lične podatke koji su navedeni u formularu. Nakon toga, potrebno je da unesete podatak o nosiocu osiguranja, odnosno podatak koji je vidljiv na staroj zdravstvenoj knjižici i potvrdite na dugme „preuzmite podatke“ nakon čega će u obrascu biti vidljivi vaši podaci.

Ukoliko želite da vam se zdravstvena knjižica dostavi na kućnu adresu, potrebno je da to označite na obrascu. Troškove poštarine plaćate vi kao naručilac.

Pre nego što potvrdite klikom na dugme „Podnesite zahtev“ potrebno je da čekirate, odnosno kliknete na kvadratić koji se nalazi ispred polja „Saglasan/saglasna sam sa uslovima korišćenja“.

Kada podnesete zahtev, otvoriće vam se nova stranica, na kojoj ćete videti parametre za uplatu troškova.

Neophodno je da platite 400 dinara ako knjižicu preuzimate u nekoj od filijala, odnosno 469 dinara, ukoliko želite da vam se dostavi na kućnu adresu.

Bankovna kartica

Neretko se dešava da se izgubi bankovna kartica ili da je neko ukrade, ponekad karticu proguta i bankomat.

Procedura kod nestale kartice može se razlikovati od banke do banke, ali uglavnom je prva stvar da se odmah posle saznanja o nestanku, to prijavi banci.

Banka zatim pristupa blokadi kartice, ukoliko se sumnja da je kartica ukradena ili izgubljena. Blokada može biti privremena ili trajna.

Ukoliko neko iskoristi vašu karticu, obavezno je da prijavite svaku eventualnu transakciju izvršenu usled neovlašćenog korišćenja kartice, odnosno podataka sa kartice.

Ako se ustanovi da je došlo do krađe kartice, potrebno je da takvo nešto prijavite i MUP-u radi dalje istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari