Iznošenje odbrane Saljiha Mustafe pred haškim sudom počinje 22. marta 1Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

U utorak, 22. marta, počinje uvodno izlaganje odbrane u predemtu protiv bivšeg komandante jedinice unutar OVK Saljiha Mustafe koji se pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu tereti za ratne zločine.

Na kraju jučerašnjeg ročišta u ovom slučaju, pretresni panel je izdao i usmenu naredbu da u sredu, 23. marta počne svedočenje prvog svedoka odbrane.

“Za direktno ispitivanje svojih 17 svedoka, kojima je odobreno svedočenje, odbrani je dodeljeno ukupno 36 sati”, navodi se u saopštenju okačenom na sajtu ovog haškog suda.

Pretresni panel je na zahtev zastupnika žrtava, dozvolio jednoj od žrtava (br. 05) da pred ovim panelom, u ponedeljak, 21. marta, u trajanju od jednog sata, iznese svoje stavove i brige.

“Zastupniku žrtvava će, takođe ,biti dozvoljeno da se obrati (takođe u trajanju od jednog sata) pre i/ili nakon obraćanja žrtve 05”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je po drugom zahtevu zastupnika žrtava, panel je imenovao holandski Forenzički Institut da proceni zdravstveno stanje, kao i štetu ili povrede koje su pretrpele tri žrtve i sačini izveštaj, koji treba da se dostavi do 13. maja 2022. godine.

“Panel je precizirao da ova odluka ne prejudicira njihovu konačnu odluku o krivici ili nevinosti optuženog kao i o bilo kakvom nalogu za reparaciju koji iz toga može proisteći”, ukazuje se na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

Mustafa, nekadašnji komandant gerilske jedinice BIA, jedinice unutar operativne zone Lab Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optužen je da snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine počinjene od određenih pripadnika OVK protiv lica (kosovskih Albanaca) zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Optužbe protiv njega su proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Izjasnio se pred sudom da nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari