Izračunato koliko košta školovanje jednog deteta u Srbiji – od predškolskog obrazovanja do završenog fakulteta

Ostavite komentar


  1. Koja je poenta istraživanja? Da kad rešimo da budemo roditelji imamo u šteku izmedju 30.000 i 70.000 evra samo za školovanje? Pa dobro. Neko ima neko nema. Nekome dete nije za visoke škole, nekome jeste. Nekome je sposobno i da se školuje i da zaradi za studije, neko dobije stipendiju, neko dete nije ni za sta jer niti uči niti hoće da radi… I ko će to znati… Neki roditelj krene od nule pa dodje do novca kasnije a neko izgubi jer ne ume da planira. Niko nije vidovit. Šta vredi istrazivanje.. pogledajte šta zemljotres i divlja gradnja uradise onolikom broju ljudi. Džaba im i da su imali novce. Porodice nestale čitave. Tragedija antičkih razmera. Bolje istrazite divlju gradnju u Srbiji i zašto su udžbenici i dalje skupi umesto besplatni ili makar dostupni. Ima vremena za decu do studija.

  2. Koja je poenta istraživanja? Da kad rešimo da budemo roditelji imamo u šteku izmedju 30.000 i 70.000 evra samo za školovanje? Pa dobro. Neko ima, neko nema. Nekome dete nije za visoke škole, nekome jeste. Nekome je sposobno i da se školuje i da zaradi za studije, neko dobije stipendiju, neko dete nije ni za sta jer niti uči niti hoće da radi… I ko će to znati… Neki roditelj krene od nule pa dodje do novca kasnije a neko izgubi jer ne ume da planira. Niko nije vidovit. Šta vredi istrazivanje.. pogledajte šta zemljotres u Turskoj i Siriji i divlja gradnja uradise onolikom broju ljudi. Džaba im i da su imali novce. Porodice nestale čitave. Tragedija antičkih razmera. Bolje istrazite divlju gradnju u Srbiji i zašto su udžbenici i dalje skupi umesto besplatni ili makar dostupni. Ima vremena za decu do studija.

  3. Нека се пресели у другу државу да провери колико ће га коштати његово дете. Хтели сте капитализам? Нема ту џаба. Србија неће узимати кредите као што је радио Броз и оставио дужничко ропство које још увек отплаћујемо. Нема ни претеране потребе за толиким школовањем. Деца не уче ништа и шта ће им школа? Него нека родитељи смање доживљај за Малдиве, Бахаме и тсл.Нека раде хонорарно да зараде за своје нерадничине као што су и они сами. Нека заврше неки занат и од тога живе. Администрацији и незапосленим са ШЛБ факултетима нема потребе. Лепо заради, па школуј дете ако ти је до тога. Болоња је довољно заглупила да треба да страхује о од таквих „СТРУЧЊАКА“ А ви из Данаса спонзоришите неког ако вам је до тога. Ко вам брани.

  4. Na koji način država troši na decu kad: vrtić se plaća kao i dodatne aktivnosti, knjige u osnovnoj se plaćaju plus sve dodatne vanškolske aktivnosti koje se najčešće održavaju u samoj školi, srednja se plaća i preplaćuje sa ekskurzijama i dodatnim ponudama ..fakultet .. budžetska mesta su najnesigurnija i traju onoliko koliko deca uspeju da ih zadrže, što ranije nije bio slučaj. Još jednom, koji je to način način država učestvuje? Moje dete je na fakultetu, nisam osetila da je država bilo kako učestvovala u olakšavanju mojih troškova. „Državu i porodicu košta..“ besmisleno. Malo poštovanja molim.

  5. Nemoguće pa zar školovanje u Srbiji nije besplatno? Knjige za peti razred 15 400 !
    Kao što nam od plate odbijaju za zdravstvo a kad odete kod doktora sve se plaća. Napredna Srbija

  6. Besplatno školovanje.
    Dok moj sin bude stigao do fakulteta, plače ko želi na faultet

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.