Za jedne svetlo nade, za druge trampista, a obećava platu od hiljadu evra: Ko je Jakov Milatović, potencijalni gradonačelnik Podgorice? 1Foto: Wikimedia/Dulajle

Podgorica je od večeras slobodan grad, poručio je u nedelju uveče nosilac liste Evropa sad, Jakov Milatović koji će, verovatno, biti novi gradonačelnik Podgorice.

Prema preliminarnim rezultatima pokret Evropa sad na izborima u Podgorici je osvojilla najviše glasova od opozicionih lista – 21,8 odsto (13 mandata) i biće u prilici da formira vlast sa partijama sa kojima je formirala vlast u drugim opštinama (Demokratski front, Demokratska Crna Gora, GP URA…).

Lista “Svi za naš grad” dosadašnjeg gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića osvojila je 38,2 odsto glasova (24 mandata).

Najveći gubitnici izbora u Podgorici su, kako se procenjuje, dve stranke iz vlade u tehničkom mandatu – SNP (nije prešla cenzus) i URA. Pretpostavke su da su se glasovi Demokrata, koji su zabeležili pad podrške, prelili na Evropu sad.

Uspeh Evropa sad je iznenađenje ovih izbora, slažu se poznavaoci prilika, a šta je tačno razlog pokazaće postizborne analize.

Da li su građani Crne Gore skloni ili ne da poverenje daju nekom novom ali treba svakako imati na umu i političku nestabilnost te društvenu i socio- ekonomsku krizu u Crnoj Gori.

Ispostaviće se da su se, kako se ocenjuju, populistička obećanja o plati od 1000 evra plus bliskost ovog pokreta crkvi isplatila.

Kada postanem gradonačelnik, govorio je nedavno Milatović, „nastaviću putem koji je Marko Miljanov trasirao za generacije posle njega, putem slobode, čojstva i junaštva, putem demokratskog razvoja i ekonomskog blagostanja za sve građane Podgorice”.

Pre nekoliko meseci Milatović je imao pozitivno mišljenje o radu odlazećeg gradonačelnika Ivana Vukovića, a i o samom razvoju Podgorice u prethodnom periodu.

„Podgorica je grad kojem pripadam, koji volim, koji se promenio. Pogotovo u poslednjih 15 godina, posebno u centralnom delu gde je puno stvari urađeno. Vidim da je i trenutni gradonačelnik posebnu pažnju posvetio ozelenjavanju određenih parkovskih površina pored glavnog bulevara, što je dobro.

Politička konkurencija na nacionalnom nivou imala je pozitivne reperkusije i na rad Glavnog grada. Ne bih ništa dramatizovao jer će u toj političkoj konkurenciji doći do boljih rezultata”, kazao je Milatović početkom godine.

Nakon što se kandidovao za gradonačelnika promenio je stav: „Sadašnji neustavni gradonačelnik i potpredsednik DPS-a, je u trajanju svog mandata pokazao da je bio partijski vojnik i da je nastavio sa praksom sistemskog urušavanja Podgorice koju su započeli njegovi prethodnici – obojica procesuirani od strane relativno zarobljenog tužilaštva”, rekao je Milatović.

Dok je za jedne „luča slobode“ i svetlo nade za region, a bio je, podsetimo, i Dritan Abazović pre dve godine kome su obećavali da će ga srpska omladina nosati na ramenima, za druge je Jakov Milatović tipičan desni populista, trampista, koji obećava četvorocifrenu platu građanima države gde je, prema poslednjim podacima Uprave za statistiku, u riziku od siromaštva više od petine stanovništva, odnosno 140.000 građana.

Milatović je jedan od „apostola“ iz vlade Zdravka Krivokapića u kojoj je bio ministar ekonomskog razvoja. Krajem prošle godine sa kolegom iz tadašnje Vlade, Milojkom Spajićem (tadašnji ministar finansija i socijalnog staranja) kreirao je ekonomski projekat Evropa sad. Njime je ukinut doprinos za zdravstvo, a povećane su minimalna zarada sa 250 na 450 evra, dok je prosečna plata sa 530 porasla na 670 evra.

Projekat je, pisali su mediji u Crnoj Gori, osmišljen u Beogradu. Što je februara ove godine potvrdio i profesor na Fakultetu za ekonomiju i finansije u Beogradu Goran Radosavljević rekavši za N1 da je radio u Crnoj Gori na „prepakivanju poreza“.

Radosavljević je podsetimo bio kandidat za premijera Srbije ispred koalicije „Boris Tadić – ajmo ljudi“, a tokom kampanje obećavao je da su, uz neke poreske reforme, za deset deset godina u Srbiji moguće plate od 1.500 evra.

Nedavno je na sednici vlade Crne Gore u tehničkom mandatu potvrđeno da državna kasa ima ozbiljnih problema, te da je po rečima ministra zdravlja Dragoslava Šćekića zdravstveni sistem u alarmantnoj finansijskoj situaciji jer je projekat „Evropa sad“ potpuno ugrozio njegovo funkcionisanje.
Osim zaduženja veliki problem crnogorske ekonomije je, ukazuju stručnjaci, budžetski deficit.

Prema nezvaničnim procenama ukupan manjak državne kase iznosiće 200 miliona evra, ili oko osam odsto planiranog budžeta za ovu godinu.

Aprila ove godine iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) upozoravali su na „glasnu tišinu Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva finansija i socijalnog staranja oko zahteva CGO za slobodan pristup informacijama kojim se traže informacije o honoraru Duške Nedeljković iz Beograda za PR usluge, iako u ova dva ministarstva postoje PR službe za obavljanje tih poslova“.

CGO je hteo da proveri, kroz mehanizam slobodnog pristupa informacijama, ova dva ministarstva isplaćivala su mesečno Duški Nedeljković po 1250 evra za PR usluge, kao i putne troškove i troškove hotelskog smeštaja”.

U Milatovića upiru prostom kao jednog od odgovornih za gašenje crnogorske aviokompanije Montenegreo erlajns i osnivanje nove Er Montenegro juna prošle godine. Bio je jedan od putnika na prvom letu ove kompanije do Beograda.

Mediji su pisali da je zaposlio svog kuma Jovana Gošovića na mestu finansijskog direktora kompanije Montenegro worksa (MW) gde je Gošović prešao iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema sa mesta finansijskog direktora a da ga je na tom mestu zamenila Milena, supruga Jakova Milatovića.

Milatović je, dok je bio ministar, redovno na društvenim medijima objavljivao grafikone i statistiku mesečnu.

Građani na društvenim mrežama upozoravali su nedavno da je bivši ministar ekonomskog razvoja dao 15 hiljada evra kozmetičkom salonu. Analitičke kartice Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma za period od 9. do 14. oktobra 2022. poseduju stavke utroška 15 hiljada evra na estetsko ulepšavanje? Po sedam i po hiljada evra subvencija navodno je utrošeno je na dva salona -GP Contour i Medskin, pisalo se.

Jakov Milatović je bio u delegaciji valde Crne Gore koja je marta ove godine išla na sahranu u Trebinju umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija.

Kao ministar ekonomskog razvoja Milatović se konsultovao sa mitropolitom crnogorsko primorskim oko nataliteta.

„Večeras sam razgovarao sa mitropolitom crnogorsko-primorskim na ovu temu i predočio mu dodatne mere koje će Vlada preduzeti u cilju unapređenja nataliteta. Verske zajednice su nam snažni partneri na ovom putu“, napisao je Milatović na Tviteru.

U njegovoj biografiji stoji da je radio kao ekonomista u Evropskoj Banci za obnovu i razvoj (EBRD). Isprva je radio u ovoj instituciji ali u Londonu, zatim je prešao u Podgoricu odakle je, navodno, pokrivao zemlje zapadnog Balkana.

Bio je stipendista sada odbeglog crnogorskog biznismena Duška Kneževića, koji je kao vlasnik Atlas grupe nekih desetak godina dodeljivala stipendije za par najboljih studenata Crne Gore.

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici kao deo tima za upravljanje rizikom, zatim u Dojče banci u Frankfurtu u timu za procenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje Centralne i Istočne Evrope. Druga iskustva i usavršavanja sticao je, stoji u zvaničnoj biografiji, kroz pohađanje programa i škola Ujedinjenih nacija u Njujorku, nemačke Fondacije Konrad Adenauer u Podgorici, Ambasade Crne Gore u Rimu, Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Oxbridge Academic Programs u Oxfordu, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Londonu, Londonske škole ekonomije (LSE) i Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu, i drugih. Pisao je stručne tekstove za Vijesti.

Kada je proletos formirana manjinska vlada Milatović ju je nazvao komedijom.

“Da je Živko Nikolić živ od – ove komedije zvane formiranje manjinske Vlade – bi mogao da napravi seriju bolju od Đekne”, napisao je Milatović na Tviteru.

U promo biografiji Milatovića koju su pustili mediji pred lokalne izbore piše: Jakov je lider i timski igrač. Svima će izaći na crtu i neće se skloniti moćnicima. Kupiti ga ne mogu, ne zato što ima previše novca, već zato što ima dovoljno karaktera da ih prezre i odbije. On uliva povjerenje i čvrsto stoji na zemlji. Sanja velike snove. Snove koji će se ostvariti. Ovoga puta, njegov san je da da oživi svoj rodni grad!

Od montenegro džeza, koji se slušao na završnoj konvenciji pokreta Evropa sad preko noći se prešlo na „Veseli se srpski rode“ sa uzdignuta tri prsta i trobojkom te bi, kako se sugeriše u javnosti, umesto Evropa sad bilo primereniji naziv Srbija sad.

Jakov Milatović (36) sa suprugom Milenom ima Saru i Davida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari