U radu Komisije za istinu o ubijenim novinarima na detektoru laži ispitano je 10 osoba, a među onima koji su odbili daju iskaz na poligrafu su i Nemanja Kolesar i Zoran Janjušević, vezano za slučaj ubijenog novinara Milana Pantića iz Jagodine.

Ovo je rečeno Danasu u Komisiji povodom zahteva našeg lista za informacijom koliko je u radu komisije bilo „poligrafisanja“ i posebno da li je neko ispitan u vezi sa Pantićevim ubistvom. Dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine ubijen je 2001. udarcem u glavu u ulazu zgrade u kojoj je stanovao, pisao je o više lokalnih privrednih afera, među njima i o cementari u Popovcu, zbog čije privatizacije je protiv Kolesara i Janjuševića vođena istraga.

U Komisiji za istinu o ubijenim novinarima, potvrđuju da je, kao i u slučaju Slavka Ćuruvije, i u istrazi Pantićevog ubistva, bilo ispitivanja na „detektoru laži“.

– U istrazi ubistva Pantića poligrafskim ispitivanjem obuhvaćena su lica za koja su postojala saznanja da poseduju informacije vezane za samo ubistvo, nalogodavca i organizovanje. Ovim načinom ispitivanja obuhvaćena su sva lica koja su pristala na test, što je i zakonska mogućnost, ali jedan broj lica nije. Među njima se nalaze i Nemanja Kolesar, kao i Zoran Janjušević koji su odbili ovakav način proveravanja njihovih iskaza datim pred policijom, navode u Komisiji.

Od početka rada Komisije u januaru ove godine poligrafisano je 10 lica, čiji su iskazi pored testa provereni i drugim operativnim metodama.

Kako se napominje, rezultati testiranja na poligrafu ne uzimaju se kao apriori tačni, posebno u situacijama kada lice „prođe“ test, već se primenom drugih metoda proveravaju svi navodi iskaza. U slučaju Pantić, u Komisiji se trenutno radi na sveukupnoj analizi i veštačenju telefonskog saobraćaja za jun 2001. godine.

U decembru 2010. godine Viši sud u Beogradu obustavio je istragu protiv Kolesara, Janjuševića i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj u privatizaciji fabrike cementa „Novi Popovac“ kod Paraćina. Prethodno, istraga protiv Kolesara, Janjuševića, Darka Križana i Miroljuba Jakovljevića vođena je pet i po godina i okončana krajem 2009, kada je tužilaštvo odlučilo da nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

U januaru 2002. je 70 odsto kapitala cementare „Novi Popovac“ kod Paraćina, preuzela švajcarska kompanija Holcim, za 52,5 miliona dolara. Prethodno, u vreme raspisivanja tendera za prodaju cementare, predsednik Upravnog odbora bio je Kolesar, a Janjušević zaposlen u kabinetu premijera Zorana Đinđića. Tender za cementaru je prema dostupnim informacijama raspisan u julu 2001. mesec dana nakon Pantićevog ubistva. Međutim, tu su indirektno učestvovali i ljudi iz finansijskog kruga koji su dotad na sporan način poslovali sa cementom, o čemu, prema navodima iz istrage, mogu da se nađu indicije u Pantićevim tekstovima.

Privođeni nedavno

Zoran Janjušević i Nemanja Kolesar su u poslednjih godinu dana proveli po par meseci u zatvoru zbog drugih istraga. Janjušević je krajem 2012. bio dva meseca u pritvoru zbog istrage zloupotreba u firmi „Kargo logistički centar“, a u postupku je svedočio i Milan Janković, alijas Filip Cepter, kao oštećena strana. Kolesar je bio u pritvoru od aprila do juna ove godine zbog istrage privatizacije smederevske železare „Sartid“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari