Janković: Najveći napredak postignut u obrazovanju Roma, moramo da promenimo narativ 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković kaže za RTS da Međunarodni dan Roma doživljava kao praznik svih nas. Prema njenim rečima, mnogo toga se uradilo i radi se na smanjenju diskriminacije. „Najveći napredak se desio u sistemu obrazovanja“, kazala je Jankovićeva.

Brankica Janković dobila je prošle nedelje nagradu za doprinos razvoju društva u celini koju od magazina Diplomasi komerc. Za tu nagradu kaže da predstavlja novi zamajac i novi kiseonik za zaštitu ljudskih prava.

„Tu su članovi žirija koji su iz sveta biznisa. To nam je značajno zbog naših građana, pa evo i Roma, jer ako imate poslodavce u privatnom sektoru spremne da osveste predrasude, da i oni vide samo čoveka ženu, a ne Roma, Romkinju, osobu sa invaliditetom, onda ste dali doprinos razvoju društva u celini. Ali, ako privatni sektor ne želi da bude saborac državi u borbi protiv svake vrste diskriminacije, onda nećete da uradite ništa“, naglasila je Jankovićeva.

Jankovićeva je čestitala Romima i Romkinjama, kao i svima nama, čestitala Međunarodni dan Roma.

„Doživljavam ga kao praznik za sve nas. Uvek pomenem romsku himnu Đelem, đelem koju svi doživljavamo kao svoju“, kazala je Jankovićeva.

Prema njenim rečima, mnogo toga se uradilo i radi se na smanjenju diskriminacije, piše RTS.

„Najveći napredak se desio u sistemu obrazovanja. Imamo jedan solidan broj obrazovanih Roma“, kazala je Jankovićeva. Bitno je, dodaje, raditi na kontinuiranom povećanju zapošljavanja, da imamo više i mladih Roma i Romkinja u javnom sektoru.

Može se, kaže, svašta naučiti od sugrađana Roma i Romkinja, ako otkloniti sopstvene predrasude.

„Često se upadne u stereotip, pa kad se prikazuje, tu su slike iz onih ispod standardnih naselja i stiče se utisak da je Rom jednako problem, a mi narativ moramo da promenimo da bismo živeli zajedno kako i treba da živimo“, naglasila je Jankovićava.

Navodi da su se tokom kampanje oglasili samo dva puta.

„Nismo imali potrebu da se obraćamo u kampanji češće, jer je uvek rizik da neko pomisli da nise dovoljno nezavisni i da za nekog navijamo. Uvek na početku kampanje izdamo jedno upozorenje kojim podsetimo učesnike u političkom životu šta nije dozvoljeno u našem Zakonu o zabrani diskrinacije, ali, ova kampanja je bila mnogo korektnija i čistija. Nekima je bilo neočekivano, ali ne mislim da treba da bude neočekivano, da imamo smirivanje tenzija i jednog drugačijeg javnog govora. Mi nismo nadležni za nekulturu u javnom govoru, nego samo za diskriminaciju“, istakla je poverenica.

Bilo je, dodaje, mnogo manje seksističkih komentara, jer su ljudi videli da tu neće dobiti političke poene.

„Nama je zanimljivo kada neko u političkoj borbi kaže da neće da razgovaraju. Mi se nasmejemo svaki put. Samo onaj ko je neodgovoran neće da razgovara. Ja sam optimista, bez obzira što neki predviđaju ogromne političke ostrašćenosti. Verujem da možemo da imamo zreliji politički prostor. Red je da budem ti koji doprinose očuvanju temeljnih evropskih vrednosti“, kazala je Jankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari