Brankica Jankovićfoto FoNet Aleksandar Barda

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da kada se govori o femicidu da je zakon unapređivan, ali pukotine i dalje postoje u sistemu i da niko nije našao čarobni štapić da reši to pitanje. Ona je za RTS istakla da je nedopustivo da i dalje čitamo u obrazloženjima za ubistvo žene kao olakšavajuću okolnost da je bio tih, miran i porodičan čovek.

Za vikend je opet čovek ubio suprugu pa sebe. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na reginalnom pravosudnom forumu, na kojem je govorila i predsednica Evropskog suda za ljudska prava, a tema je bio femicid.

Govoreći o nasilju nad ženama u partnerskim odnosima, kaže da je zakon unapređivan, ali pukotine i dalje postoje u sistemu i da niko nije našao čarobni štapić da reši to pitanje.

„To je priča o nejednakim odnosima moći koji traju vekovima. Prošlog meseca sam bila na skupu na visokom nivou. Vidite da su problemi vrlo slični, da u svim sistemima postoje pukotine. Uvek je bila predrasuda da se u ekonomski razvijenim zemljama ne krše ljudska prava. Krše se i ovde i u Švedskoj i u Norveškoj. Ali to nama nije opravdanje“, rekla je poverenica gostujući na RTS-u.

Posebno je istakla da je nedopustivo da i dalje čitamo u obrazloženjima za ubistvo žene kao olakšavajuću okolnost da je bio tih, miran i porodičan čovek.

Upitala je šta to znači kada je počinio takvo delo kao što je ubistvo.

Svim predškolskim ustanovama u Srbiji, Kancelarija poverenice uputila je preporuke mera koje se odnose na upis i boravak dece u tim ustanovama.

Cilj je unapređenje ravnopravnosti sve dece bez obzira na bilo koje njihovo lično svojstvo ili njihovih roditelja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da ne postoji razlog da se svake godine vrši upis deteta u vrtić kada je već jednom dete upisano.

Janković je rekla da su neke predškoslske ustanove ovo poštovale, ali ne sve.

Imali smo slučajeve pojedanih ustanova koje su upisivale decu svake godine u vrtić, a kako kaže, najpoznatiji slučaj se dogodio u Pećincima gde je zabeležen slučaj diskriminacije.

„Ta naša preporuka se sastoji od tri segmenta, sva deca koja imaju retku, neurotransmitersku ili hroničnu nezaraznu bolest treba to prijaviti pri upisu kako bi ustanove imale na vreme tu informaciju i kako bi se pripremile. Nema potrebe da se dete odvaja zbog bolesti, nema razloga da se takvo dete odvaja“, istakla je Janković.

Prema njenim rečima, kada su se Kancelariji poverenice obratila udruženja „Hrabriša“ i „Plavi krug“ uočeno je da postoje takve vrste problema po pitanju njihove inkluzije.

„Treba više osoblja, zato se valja na vreme pripremiti za takvu decu. Zato smo i dali preporuku da se informacije o bolesti daju na upisu kako bi se ustanove pripremile“, kaže poverenica.

Istakla je da je dostupnost ključni princip i treba u praksi da bude primenjen.

„Prva preporuka ne zahteva nikakvo ulaganje nego dobru volju“, napomenula je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari