"Žene za promene" organizuju protest u Novom Sadu: Sedmi femicid u Vojvodini od početka godine, nadležni ćute 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Aktivistička grupa „Žene za promene“ večeras, 22. aprila, organizuje još jednu protestnu akciju zbog šestog i sedmog femicida ove godine. Okupljanje je u 18 časova na Trgu slobode u Novom Sadu.

Grupa poziva Novosađane da im se pridruže da zajedno zatraže da se epidemiji nasilja, a posebno femicidu kao najtežem obliku rodno-zasnovanog nasilja, stane na put.

„Naše kontinuirane protestne akcije su izraz našeg bola, besa i nepokolebljive odlučnosti da zahtevamo prepoznavanje nasilja u društvu, nasilja u porodici i svih oblika nasilja prema ženama kao najtežih oblika destrukcije, za čije suzbijanje se moraju usmeriti sve snage društva“, navodi se u saopštenju ove grupe.

Aktivistička grupa „Žene za promene“ na ovaj način već je iskazala nezadovoljstvo radom institucija i zakonskim rešenjima četiri puta u Novom Sadu. Prethodni put okupile su se 29. marta.

Sedmi femicid ove godine dogodio se u subotu, 20. aprila, kada je muškarac (36) ubio nevečanu suprugu (29) nožem u naselju Veliki rit u Novom Sadu.

Svi femicidi 2024. desili su se u Vojvodini, a niko od nadležnih u pokrajinskim institucijama se nije oglašavao tim povodom.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari