Poverenica Janković podnela predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredaba Zakona o postupku upisa u katastar 1foto FoNet/Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Ustavnom sudu Srbije predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih odredaba Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture, jer stavljaju u neopravdano nepovoljniji položaj osobe lošijeg imovinskog stanja i nižih prihoda, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, u predlogu za ocenu ustavnosti je posebno istaknuto da ove odredbe uskraćuju mogućnost da se građani i građanke neposredno obrate Službi za katastar dolaskom na šalter ili putem pošte, već se ovom organu moraju isključivo obratiti preko e-šaltera, pri čemu ispravnost dokumentacije koja se prilaže moraju prethodno da provere profesionalni korisnici (advokati i geodetske organizacije).

„Ono što je izvesno da će ovaj način podnošenja zahteva, pored isključivanja velikog broja građana dovesti i do njihovog dodatnog finansijskog opterećenja jer će pored republičkih administrativnih taksi morati da plate i usluge advokata i geodetskih organizacija“, objašnjava Janković.

ar, U

Prema njenim rečima ovakvo zakonsko rešenje umanjuje dostupnost službi za katastar nepokretnosti i posebno neopravdano nepovoljnije pogađa, pre svega, siromašne građane i one sa manjim prihodima.

Poverenica kaže da naizgled neutralna odredba, posredno diskriminiše i može da dovede u neopravdano nepovoljniji položaj i pojedine pripadnike drugih ugroženih grupa koje su inače u većem riziku od diskriminacije i siromaštva, kao što su osobe sa invaliditetom, stariji, građani koji žive u manje razvijenim i ruralnim područijima, Romi i dr. a takođe isključuje i osobe koje nemaju tehničke mogućnosti i digitalne veštine.

„Jedno od osnovnih načela Ustava Republike Srbije, kao i Zakona o zabrani diskriminacije je da svi moraju biti pred zakonom jednaki i da je zabranjena diskriminacija po bilo kom osnovu, pa i po osnovu imovnog stanja. Pored toga ovakvom odredbom krše se i osnovna načela postupka, kao što su načelo zaštite prava stranaka i ostvarivanja javnog interesa, pomoći stranci, kao i načelo delotvornosti i ekonomičnosti postupka“, zaključuje Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari