Katastar se svađa na Tviteru i krije dokumente o Šapićevoj gradnji 1Foto: Radnik.rs

Republički geodetski zavod danima je u tviteraškoj misiji da opravda skrivanje dokumenata o parcelama na kojima gradi Aleksandar Šapić. U Katastru pride pokušavaju da budu duhoviti

Republički geodetski zavod (RGZ) je u januaru otvorio nalog na društvenoj mreži X, bivšem Tviteru, „sa ciljem unapređenja komunikacije“ sa građanima. Tako su sami naveli.

Ali, poslednjih dana ova institucija koja je nadležna za katastar intenzivno se svađa sa građanima i novinarima.

Novinar BIRN-a Radmilo Marković na Tviteru je u ponedeljak naveo da je dobio dva dokumenta od RGZ za dve lokacije, ali da su mu odbili zahtev za još četiri dokumenta jer se „jedan od ta četiri tiče jedne VIP osobe“ – Aleksandra Šapića, piše nedeljnik Vreme.

Marković je priložio dokument kojim RGZ odbija njegov zahtev. U odbijenici se navodi i da Marković „nema saglasnost“ vlasnika, što je bizarno – novinarima takva saglasnost ne treba da dođu do dokumenata iz katastra.

„Jasan“ cilj novinara

RGZ pak na Tviteru odgovara: „Nekim ljudima je izgleda teško da poveruju, ali definitivno nije tačno da u katastru postoje ‘zaštićene’ osobe ili nepokretnosti.“ Kažu, otvoreni su kao knjiga.

Tvrde da Marković mora da se obrati Sekretarijatu za poslove legalizacije Grada Beograda jer je onde nastao traženi dokument. Što nije tačno – svaka državna institucija ima obavezu da dostavi dokument, ako ga poseduje.

Ali, RGZ se na Tviteru dalje upustio u obračun, tvrdeći da Marković dezinformiše građane. „RGZ nije nadležan da obučava niti pruža konsultantske usluge. Jasan nam je cilj novinara pa da podvučemo još jednom – RGZ je uradio sve u skladu sa zakonom.“

Marković je na to odgovorio da „drugari iz sekretarijata i cele uprave grada Beograda ćute i neće da daju ništa što bi moglo da otkrije njihove potencijalno kriminalne aktivnosti“, optužujući i RGZ da štiti Šapića.

RGZ je nastavio po svome: „Oni koji razumeju – shvatiće, a oni koji ne razumeju mogu potražiti profesionalnu pomoć.“

Katastar svakome skreše u brk!

U raspravu se uključio i karikaturista Marko Somborac za kojeg je RGZ isto imao odgovor: „Opustite se, nema razloga za paniku“, napisali su. „Razumemo da ste možda pod velikim stresom ali danas je prvi dan proleća, pa vam preporučujemo opuštanje i uživanje u lepotama koje nam ovo godišnje doba donosi.“

Bivši poverenik za pristup informacijama od javnog značaja Rodoljub Šabić takođe na mreži X navodi da RGZ pogrešno tumači zakon i uskraćuje pravo na informacije. „Da li to rade namerno ili iz neznanja nije posebno bitno, u svakom slučaju je loše, radi se o dezinformisanje javnosti.“

Ni Šabiću misteriozni tviteraši iz RGZ nisu ostali dužni, odgovarajući mu aluzijama na vreme kad je bio na funkciji.

Glumica Bojana Maljević je izrazila želju da upozna „Vladanku“ iz RGZ. To je pak aluzija na Vladanku Malović, šeficu Informativne službe Srpske napredne stranke koja često lično preuzme tvitovanje i na pasja kola vređa političke protivnike i kritičare režima.

Ne zna se ko piše, zna se ko je direktor

No, i dalje se ne zna ko je „Vladanka“ iz RGZ, a iz te institucije odgovaraju pokušajem šege: „RGZ broji preko 3.000 zaposlenih, od kojih je preko 800 diplomiranih inženjera, preko 400 diplomiranih pravnika i preko 1.800 zaposlenih drugih zanimanja. Ko pogodi ko je admin, dobija nagradu – prijem u bilo koju službu u terminu koji sam izabere! :)“.

Zna se jedino da je direktor RGZ od 2017. Borko Drašković, provereni kadar, te da se u katastru kriju mnogi odgovori na pitanja ko, kako i gde gradi, ilegalno legalizuje i slično.

O tome je novinar Marković više puta pisao za BIRN, a posebno je u sumnjivoj gradnji hvatao bivšeg i možda budućeg gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari