Janković: Situacija u školama nije dobra, a mora da se ostavi utisak da jeste 1Jasna Janković Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije izjavila je za N1 da epidemiološka situacija sa koronavirusom u školama nije dobra, ali da se „ne zna tačno kakva je“, jer, kako je pojasnila, ne zna se broj zaposlenih koji su epidemiološki ugroženi. „Njih ne broji niko i o njima ne brine niko“, rekla je.

„Mi smo sproveli anketu koja traje nedelju dana, izbrojali oko 9.000 ljudi u sistemu a koji su bolesni. Nema dece u ovoj brojki. Kad su deca u pitanju, ministar govori o tri posto đaka, ima ih 850.000, ni to nije mala brojka, ali se broje samo deca koji su potvrđeni kovid pacijenti. Taj broj je sigurno puta tri. A ovaj broj od 9.000, tu je najviše nastavnika, s obzirom da oni ulaze u učionicu“, rekla je Janković.

Prema njenim rečima, nastava se teško organizuje.

„Ovo već predugo traje, vrlo teško se nalaze zamene, teško smo ih nalazili i kad nije bilo kovida, a sada je to gotovo nemoguće. Zamenjuje ko stigne, kad stigne, odeljenja se spajaju. Treba da se ostavi utisak da je sve u redu i za to nekako škole služe.

Tim za škole najavio je da će đaci osnovnih i srednjih škola možda ponovo biti na raspusti jednu nedelju u februaru.

„To mi se čini licemerno, jer Tim za škole treba da zna više od mene koja u školi samo radim. Ovaj broj zaposlenih i dece je mnogo veći nego, recimo, meseca oktobra, kada je mnogo škola, opština bilo u crvenom semafor svetlu, dakle, išlo je onlajn. Sad odjednom Tim za škole preko tih brojki prelazi, da li ih zna, da li ne zna, taj Tim za škole za koji mi ne znamo ko u njemu sedi i kako odlučuje“, rekla je Janković.

Sindikat je u četvrtak zatražio sastanak sa resornim ministrom Brankom Ružićem.

„Odmah da Vam kažem, ne nadam se sastanku kod ministra Ružića. Nije prvi put da smo tražili prijem, ali to je ta jednostana komunikacija – mi njemu pišemo, on ćuti. Šta je sada rešenje? Rešenje je bilo ostaviti decu i zaposlene još nedelju dana na raspustu – to se nije desilo. Rešenje je bilo sagledavati realno brojke i gde je crveno, preći na onlajn. Rešenje je bilo da Vojvodina ne krene tako rano sa školom, jer tamo je veći haos. Ako treba da gasimo vatru koja bukti, onda treba da se produži školski raspust. Mi ne znamo dokle će ovo da traje“, izjavila je.

Janković je najavila i veliki protest „ukoliko se ne dođe do rešenja brojnih problema u sistemu“.

„Nadam se da ćemo nešto rešiti narednih dana. Inače ćemo biti 17. marta ispred ministarstva, pa će moći da nas čuju jako dobro. Imaćemo veliki protest kojim ćemo obeležiti sedam godina neispunjavanja velikih dogovora koji su bili 2015. godine“, rekla je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari