– Jasna Matić, bivša ministarka za telekomunikacije u Vladi Mirka Cvetkovića, juče je, izjašnjavajući se o optužnici, negirala krivicu na otvaranju glavnog pretresa koji je održan u Specijalnom sudu. Matićeva i njeni saradnici su optuženi da su zloupotrebama u Agenciji za promociju izvoza i strana ulaganja (SIEPA) oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara.

                   „Razumela sam optužnicu i ne priznajem izvršenje krivičnog dela“, kratko je rekla Jasna Matić. Ona je naglasila da ništa što je činila nije protivzakonito, dodajući da su svi sačinjeni ugovori između SIEPA i angažovanih lica bili neophodni za njeno funkcionisanje. 

 

           „Nije mi jasno kako neko može da tvrdi da su ti ugovori fiktivni kada za to osnova nema. Posle svega ne znam zašto sam optužena. Mislim da nijedan zakon nije prekršen“, rekla je Matićeva. Prema njenim rečima, SIEPA je sa manje novca uspela da napravi rezultate zbog kojih su pohvale dobili i od Svetske banke. Ilustrujući tu tvrdnju, Matićeva je navela da je između 2004. i 2007. godine izvoz povećan dva, a strane investicije četiri puta.

            Ona je istakla da će odbrana u daljem toku postupka dokazati da su sporni ugovori validni i da je bilo neophodno angažovati spoljne saradnike za poslove za koje nisu bili stručni zaposleni u SIEPA. Pored nje optuženi su i nekadašnji rukovodioci SIEPA Vesna Perić, Bojan Janković i Božidar Laganin. Oni se terete za krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.           

Optužnica njih četvoro sumnjiči da su u SIEPA od 2006. do 2013. godine isplaćivali „ugovore o nepostojećim autorskim delima“ i na taj način oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druga lica pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara. Matićeva i ostali su bili uhapšeni 26. marta prošle godine i u pritvoru su bili do 15. aprila od kada se brane sa slobode.           

 Od 2004. do 2007. godine Jasna Matić je bila direktorka SIEPA, kada je unapređena na poziciju državne sekretarke za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Kada je 2008. godine formirana Vlada premijera Mirka Cvetkovića, Matićeva je postala ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo. Na to mesto je postavljena kao kadar G 17 plus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari