Protiv bivšeg gradonačelnika Zrenjanina Gorana Kneževića vođen je politički proces zbog političkih i koncepcijskih sukoba koje je imao sa funkcionerima Demokratske stranke, izjavio je juče u završnoj reči odbrane pred Specijalnim sudom u Beogradu Kneževićev advokat Krsto Bobot.

Lišavanje slobode najavljeno je na Glavnom odboru DS, tadašnji predsednik Republike Boris Tadić je kao lajtmotiv ponavljao slučaj Knežević i slučaj Dušana Stupara kao dokaz privrženosti borbe DS protiv korupcije, a tadašnji ministar Oliver Dulić, između ostalog, izjavio je da mu je drago što će Knežević morati da odgovara, naveo je Bobot. „Odbrana je zbog toga podnela krivičnu prijavu na koju nije odgovoreno“, istakao je Kneževićev branilac. Kao primer „dramatičnog uticaja“ na tok pretkrivičnog postupka naveo je da su Kneževića dan posle stavljanja u pritvor posetila i dva pripadnika Bezbednosno-informativne agencije, što je „čist pritisak na optuženog“.

Kneževićev branilac je ipak pohvalio sudeće veće, kome predsedava sutkinja Maja Kovačević, rekavši da je odluka o ukidanju pritvora posle 13 meseci „relaksirala odbranu“ i zaključio da je veće sudilo u okvirima pravičnosti uprkos političkom pritisku. Zatraživši oslobađajuću presudu, Bobot je naveo da je „javnost već dala svoj sud“, aludirajući na to da je Knežević u međuvremenu kao član Srpske napredne stranke postao ministar poljoprivrede. Ocenio je i da tužilaštvo nije uspelo da ponudi nijedan dokaz da je postojalo sticanje lične imovinske koristi od dodele zemljišta investitorima u Zrenjaninu. Podsetio je na navode odbrane da je novac pronađen u Kneževićevim sefovima pripadao troškovima kampanje DS, što je potvrdilo više svedoka, lokalnih funkcionera te stranke. Bobot je podsetio i da su investitori u svojstvu svedoka negirali da su dali bilo kakav mito i naveo i da sem mogućnosti da posluju, nisu dobili druge pogodnosti u Zrenjaninu.

Knežević i još dvadeset osoba optuženi su 2008. kao članovi „građevinske mafije“ da su izdavali zemljište po cenama nižim od tržišnih, a tužilaštvo je zatražilo u završnoj reči kazne do šest godina zatvora. Tokom procesa više bivših i sadašnjih ministara potvrdilo je da je postojala instrukcija vlade da se zemljište ustupa besplatno kako bi se doveli investitori i povećala zaposlenost. Suđenje se nastavlja danas davanjem završnih reči advokata odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari