Jedna kašika dnevno ovog sirćeta smanjuje holesterol i kilažu 1Foto: inaquim / Alamy / Profimedia

 

Jabukovo sirće, napravljeno od fermentisanog soka od jabuke, čini ukusnu osnovu za prelive za salatu, a takođe može pomoći ljudima da izgube težinu i poboljšaju svoje metaboličko zdravlje, pokazuje nedavna studija.

Istraživači su otkrili da su ljudi koji su pili do jedne kašike jabukovog sirćeta dnevno, pomešanog sa vodom, primetili smanjenje telesne težine, indeksa telesne mase (BMI) i obima struka. Takođe su primetili poboljšanja u metaboličkim markerima kao što su nivoi glukoze, triglicerida i ukupnog holesterola u krvi.

Studija je objavljena u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health. Istraživanje je obuhvatilo 120 adolescenata i mladih odraslih (uzrasta od 12 do 25 godina) koji su bili gojazni. Skoro dve trećine učesnika bile su žene. Većina je izjavila da nemaju rutinu vežbanja. Niko od učesnika nije uzimao lekove.

Istraživači su nasumično odredili učesnike da piju ili jabukovo sirće (5, 10 ili 15 mililitara) ili mlečnu kiselinu – oboje pomešano u jednu šoljicu vode – tri puta dnevno tokom 12 nedelja. Ljudi nisu znali koje piće dobijaju.

U studiji, istraživači su koristili mlečnu kiselinu kao poređenje, ili placebo, jer ima sličan ukus i izgled kao sirće. Učesnici su pili dodeljeni napitak ujutru na prazan stomak. Ovo je trebalo da smanji moguće efekte ljudi koji jedu hranu u isto vreme. Takođe su beležili šta su jeli tokom dana u dnevnik ishrane i beležili fizičku aktivnost.

Ljudi koji su pili dnevne doze jabukovog sirćeta primetili su smanjenje telesne težine i BMI u nedeljama 4, 8 i 12, u poređenju sa prvom studijskom posetom, otkrili su istraživači. Najveće promene u težini dogodile su se kod ljudi koji su pili 10 ili 15 mililitara jabukovog sirćeta dnevno. U proseku su izgubili 6 kilograma tokom 12 nedelja.

Obim struka i telesna masnoća takođe su se smanjili kod ljudi koji su pili jabukovo sirće, a slične promene su primećene i kod tri grupe. Pored toga, poboljšane su metaboličke mere i smanjen nivo glukoze u krvi. Trigliceridi i ukupni holesterol smanjili su se tokom nedelja u poređenju sa prvom studijskom posetom.

Čini se da je doza od 15 mililitara jabukovog sirćeta tokom 12 nedelja najefikasnija u smanjenju ovih krvnih markera. Nijedan od učesnika studije nije prijavio negativne neželjene efekte pijenja.

Istraživači su takođe otkrili da se ishrana i fizička aktivnost učesnika ne razlikuju između grupa koje su uzimale sirće i placebo. Ovo sugeriše da su promene u telesnim merenjima i merenjima krvi nastale zbog konzumiranja jabukovog sirćeta, pišu oni.

„Iako su ljudi nastavili da prate svoju ‘normalnu’ ishranu tokom studije, moguće je da su možda nesvesno smanjili unos kalorija“, rekao je dr. Ejmi Li, šef odeljenja za ishranu za Nucific.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari