sirćeFoto: Alexander Prokopenko / Shutterstock.com

Postoji bezbroj načina da koristite sirće u kuhinji, i iako ste verovatno svesni mnogih od njih – za kisele krastavce, marinade, prelive – neki bi vas mogli iznenaditi.

Za potrebe svoje nove kulinarske knjige „Acid Trip: Travels in the World of Vinegar“, Majkl Harlan Turkel je putovao svetom istražujući tradiciju sirćeta Francuske, Italije, Austrije, Japana i Severne Amerike, piše Salon.

Usput je pitao kuvare, od Barbare Linč iz Bostona do Krisa Šeparda iz Hjustona, šta sve prave sa sirćetom, i od njih je dobio puno dobrih recepata. U narednim redovima podelićemo s vama samo neke od njih.

Pržena jaja sa sirćetom

Iako nama u Srbiji može izgledati čudno, posluživanje jaja prelivenih sirćetom nije neuobičajeno u Francuskoj. Recept pariskog kuvara Bertranda Abunua nalaže da se jaja prže u „velikom komadu putera“, a zatim se ostatku butera u tiganju doda par kašika belog vinskog sirćeta i prži dok se smeša malko zgusne, a kasnije se njome preliju jaja i na sve doda malo seckanog estragona. Možete probati njegovu verziju ili samo preliti sirćetom obična pržena jaja sledeći put kada ih budete spremali.

Sladoled sa sirćetom

Dženi Briton Bauer iz kompanije Jeni’s Splendid Ice Creams podelila je recept za sladoled od parmezana sa balzamikom od višnje. I dok to zvuči apsolutno neverovatno, možete postići sličan, a ipak jednostavniji ukus tako što ćete kod kuće staviti malo tradicionalnog balzamiko sirćeta preko sladoleda.

Žele od bibera i sirćeta

Sirće voli toplotu, a bostonska kuvarica Barbara Linč kombinuje ga u svom receptu za žele od bibera. Paprika babura iseckana na kockice i ljuta paprika su kombinovani u sirupu od jabukovog sirćeta za koji Turkel kaže da je odličan na tanjiru sa sirom ili čak u sendviču.

Pita sa sirćetom

U pitanju je malko stariji recept, iako možda nikada niste čuli za ovo jelo. Nastao je u SAD za vreme Velike depresije kada se sirće koristilo umesto tada skupih citrusa kako bi se dao dodatni ukus kremu od vanile. Knjiga „Acid Trip” uključuje verziju kuvara iz Hjustona Krisa Šeparda, koji je prilagodio porodični recept mušterije nakon što ga je ona pitala da li možda pravi njen omiljeni desert iz detinjstva.

Sirće Negroni

U Turkelovoj knjizi postoji recept za koktel negroni Dejmona Boltija iz Bruklina, koji uključuje i jagode i krastavac. Probajte kući da napravite klasičan negroni sa Camparijem, slatkim vermutom i džinom, a zatim dodajte kap balzamika u miks.

Kisele kobasice

Ovo jelo se pravi tako što se spremljena kobasice ostavi u salamuri od belog luka, šećera, lovorovog lista i jabukovog sirćeta oko nedelju dana. S druge strane, uvek možete dodati malo jabukovog sirćeta preko prženih kobasica i osetiti kakvog je ukusa ova kombinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari