Vladasn ĆirićVladan Ćirić: Foto Z. Miladinović/Danas

Unija Sindikata prosvetnih radnika Niša organizovaće protest u sredu 13. decembra ispred Nišavskog upravnog okruga zbog brojnih problema i zloupotreba u prosveti, najavio je predsednik ovog sindikata u Nišu Vladan Ćirić.

On je kazao da je okidač da prosvetari ponovo izađu na ulicu isplata jednokratne novčane pomoći od 10.000 dinara srednjoškolcima.

„Da su hteli, mogli su da donesu Uredbu, pa da deca svake godine dobijaju taj novac, a ne samo pred izbore. Mi nismo protiv toga da se učenicima novčano pomogne, ali ovakav način predstavlja zloupotrebu prosvete i dece u političke svrhe. Cilj je da se takvom odlukom potkupe mladi pred izbore”, rekao je Ćirić.

On je dodao da prikupljanje i slanje podataka učenika, kako bi im država isplatila ovu novčanu pomoć, prosvetari doživljavaju kao pritisak, tim pre što im to nije u opisu posla.

„Nezadovoljni smo i političkim zapošljavanjem u prosveti, koje je uzelo maha“, kazao je Ćirić.

Vlada Srbije usvojila je krajem novembra Zaključak o isplati jednokratne  novčane pomoći  učenicima srednjih škola u javnoj i privatnoj svojini koji su državljani Srbije u iznosu od 10.000 dinara.

Novac je obezbeđen iz republičkog budžeta, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju će ga preneti lokalnim samouprava, koje će obavljati isplatu na svojim teritorijama.

„Cilj ove pomoći je poboljšanje materijalnog položaja đaka u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji ima 235.000 srednjoškolaca.

Početak u 13 časova

Protest prosvetara će početi u 13 časova ispred zgrade Nišavskog upravnog okruga, u kojoj je sedište Školske uprave Niša.

Unija ima svoje sindikalne podružnice i članove u 57 osnovnih i srednjih škola u Nišu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari