Jelena Milić: "Ćao, sve najbolje" 1Foto: Medija centar

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić još jednom je ustalasala javnost u Srbiji kada je proteklog vikenda demonstrativno napustila emisiju na TV Pinku u kojoj je učestvovala zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Emisiju je napustila nakon što joj je Vučić rekao da misli da njena politika „ne donosi dobro Srbiji“ i da je sve što je rekla „protiv interesa Srbije“. Predsednik Vlade je na takav gest reagovao porukom: „Ćao, prijatno i sve vam najbolje želim“, uz opasku „komedija i tragikomedija“, dok je voditeljka Jovana Joksimović gledaocima na kraju emisije otkrila da je Milić pre emitovanja rekla da će u jednom trenutku napustiti studio.

Prošle godine poznati američki portal Politiko uvrstio je Jelenu Milić među 28 ličnosti koje će u 2017. „oblikovati i menjati evropsku politiku“. „Ona je jedna od najglasnijih zagovornica članstva u Evropskoj uniji i NATO i verovatno najglasniji kritičar ruskog uticaja u zemlji“, naveo je Politiko. Direktorki CEAS-a je 2016. dodeljena policijska zaštita zbog pretnji smrću i uvreda koje su kulminirale nakon obeležavanja početka NATO bombardovanja, kada je pozvala institucije Srbije da „prestanu da manipulišu brojem stradalih“.

Kako je svojevremeno ispričala za Danasovu rubriku „LJudi, sećanja“, Milić je otvorila prvu ketering agenciju u SFRJ, „pred kraj studiranja koje ne završim“, a kasnije je radila za OEBS, kao i za Međunarodnu kriznu grupu i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji. Bila je saradnica bivšeg ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića za vreme njegovog mandata u Odeljenju za demokratiju i ljudska prava Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope. Često govori na međunarodnim konferencijama koje se bave pitanjima Jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana i tranzicione pravde. Članica je Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Rođena je 15. januara 1965. godine u Beogradu. Po obrazovanju je tehničar za nuklearnu fiziku, a studirala je Elektrotehnički fakultet. Aktivna je na društvenim mrežama, uključujući Tviter. U oktobru je na svom Fejsbuk profilu napisala da ozbiljno razmišlja da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima. Bila je udata za poslanika Liberalno-demokratske partije Nenada Milića, s kojim ima kćerku i sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari