Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Vuk Jeremić ocenio je da bi način rada Generalne skupštine trebalo reformisati, kako bi mogla da ima vodeću ulogu u 21. veku.


Cilj bi trebalo da nam budu veća ovlašćenja Generalne skupštine, najboljim mogućim korišćenjem njenih širokih prava, utvrđenih Poveljom UN, rekao je Jeremić. On je na sastanku Radne grupe osnovane radi revitalizacije delovanja Generalne skupštine podsetio da je Generalna skupština UN formirana 1945. godine da bi služila kao moralna svest međunarodne zajednice.

Stvorena je kao demokratski skup prava svih nacija – velikih i malih, razvijenih i u razvoju, kako bi živele u miru, bezbednosti i napretku, rekao je Jeremić. On je, međutim, konstatovao da proteklih decenija velika obećanja osnivača UN nisu ispunjena u potpunosti. Sve više zemalja smatra da je efikasnija, transparentnija i sveobuhvatnija Generalna skupština imperativ 21. veka, izjavio je Jeremić, uz ocenu da se kompleksni izazovi sa kojima se svet suočava ne mogu rešavati izolovano.

Prema Jeremićevim rečima, Radna grupa se bavila ulogom Generalne skupštine u odnosu na druge organe UN, metodologijom rada i sprovođenjem rezolucija, odgovornošću u imenovanju generalnog sekretara i drugih rukovodilaca u sistemu UN i funkcionisanjem Kancelarije predsednika Generalne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari