Jerkov: Nadležni hitno da nađu i kazne one koji prete Gruhonjiću i njegovoj porodici 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Članica izvršnog odbora Regionalane Akademije za demokratski razvoj (ADD) Aleksandra Jerkov zatažila je danas od nadležnih organa da hitno reaguju na pretnje upućene novosdskom novinaru Dinku Gruhonjiću i njegovoj porodici.

„Najnovije, poslednje u nizu, pretnje upućene novosadskom novinaru i profesoru Univerziteta u Novom Sadu Dinku Gruhonjiću zaslužuju svaku osudu i zahtevaju hitnu reakciju nadležnih organa. Posebno zabrinjava činjenica da je Dinko Gruhonjić u više navrata bio meta sličnih napada, a da je ovaj put na udaru i njegova porodica – žena, deca i sestra“, navela je Jerkov u saopštenju medijima.

Ona je podsetila da su pre izvesnog vremena huligani i nasilnici ispisali pretećim porukama čak i ulaz zgrade u kom Gruhonjić živi i dodala kako su „očigledno podstaknuti izostankom reakcije državnih organa u svim prethodnim slučajevima pretnji, otišli i korak dalje i ovaj put ugrožavaju bezbednost ne samo Dinka Gruhonjića, nego i njegove porodice“.

„Ovo je jasan signal da država mora shvatiti ozbiljno ove pretnje. Svaki izostanak reakcije tumačiće se kao podrška onima koji prete i signal da nastave to da rade i da neće biti kažnjeni i sankcionisani. Osim toga, Gruhonjić je zbog svog novinarskog rada i stavova koje iznosi, kao i zbog svoje borbe protiv nacionalizma, šovinizma i loših pojava u našem društvu, često na meti tabloida u kojima se vodi kampanja protiv njega, neretko na nacionalnoj osnovi, čime se on dodatno targetira, a oni koji žele da ugrože njegovu bezbednost dodatno ohrabruju“, navela je Jerkov.

Podsećajući da je Gruhonjić od državnih organa zatražio zaštitu zbog pretnji koje su on i njegova porodica dobili, a on ih sa pravom shvata potpuno ozbiljno, zatražila da i nadležni organi“ pokažu istu dozu ozbiljnosti, dosledno primene zakon, postupe po njemu, ispune svoju dužnost i hitno i oštro sankcionišu počinioce“.

„Sve drugo biće poziv svim nasilnicima da nesmetano nastave da prete i ugrožavaju tuđu bezbednost, uverena je Aleksandra Jerkov.

Između ponoći i jedan sat 25. aprila osoba koja se predstavila kao Srbin i četnik, putem društvene mreže Fejsbuk u više navrata uputila je pretnje Dinku Gruhonjiću i članovima njegove porodice najvulgarnijim izrazima, optužujući ga da je ‘izdajica’. Ista osoba je u više navrata pokušala i da ga pozove putem Fejsbuk mesindžera, saopštilo je ranije Nezavisno društvo novinara Vojvodine povodom najnovijih pretnji Gruhonjiću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari