Jestive priče iz literarne gostionice 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Knjiga Birtija „Kod poslednjeg zalogaja“ Vesne Almog i Aleksandra Vasović literarna je gostionica u kojoj dvoje ješnih novinara…

… Vesna Almog i Aleksandar Vasović pripovedaju jestive priče o tome kako su u davnim i skorašnjim, balkanskim, bliskoistočnim, avganistanskim, mirnodopskim, ratnim, predratnim i poratnim stanjima nabasavali na dobru hranu i još bolje ljude, kako su saznali da ništa ne otvara apetit kao teška artiljerija, a da zvuk krčkanja, cvrčanja i šaputanja hrane na šporetu nadglasava odjeke najžešćih sukoba.

Jezike su odgonetali učeći ih iz nenapisanih menija, ručajući na Krimu i užinajući u Jerusalimu… Vesna Almog, rođena u Bosni 1961, tokom svoje karijere novinara, istraživača, fotoreportera i TV producenta radila je za nekoliko francuskih televizija, japanski Asahi šimbun, londonski Fajnanšal tajms, švedsku TV4 i druge, a bavila se i procenama političkih rizika terorizma za američku Eurasia Group.

Tokom ratova na Balkanu više vremena je provela po ivicama frontova nego u Beogradu. Aleksandar Vasović, nagrađivani novinar, radeći za Radio B92, Asošijeted pres, BIRN i Rojters, bio je svedokom raspada bivše Jugoslavije, ratova u Iraku, Avganistanu i Ukrajini, konflikata i mirovnih procesa na Bliskom istoku i u Severnoj Irskoj, te migrantske krize. NJih dvoje kroz svoje novinarske karijere upoznali su dugačku listu državnika, komandanata i ratnih gospodara, a najviše naučili od neznanih junaka malih kuhinja, velikih majstora preživljavanja, umetnika istrajavanja, sopstvenih baka, deda, strina i komšija…

Početnicima su namenjene hiljade drugih kuvara, a jestive priče iz Birtije “Kod poslednjeg zalogaja” samo onima koji su pregrmeli bezbroj neravnopravnih kuhinjskih bitaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari