Jezdimirović (Inženjeri zaštite životne sredine): Novosadska deponija zagađuje podzemne vode 1Foto: Beoinfo

Član organizacije Inženjeri zaštite životne sredine Igor Jezdimirović izjavio je danas da je jedan od najvećih problema novosadske deponije koja se nalazi pored naselja Klisa, taj što zagađuje podzemne vode.

„Ona nema vodozaštitni sloj ispod sebe koji ne dozvoljava da otpadne vode završe u podzemnim vodama. Naprotiv, sve to što se spira i cedi sa same deponije ima veliku šansu da uđe u površinske, ali i u podzemne vode“, rekao je Jezdimirović za novosadski portal VOICE.

Po njegovim rečima, ta deponija predstavlja ozbiljan problem za životnu sredinu i nosi opasnost da zagađujuće materije koje se gomilaju na njoj, prolaze u druge parametre životne sredine, kao što su voda, vazduh, živi i neživi organizmi i na taj način utiču štetno i na zdravlje građana.

Aktivistkinja građanske incijative Eko straža Nina Ciganović, koja je dugo živela u blizini deponije, kazala je za VOICE da je najčešći problem meštana Klise „dim koji se prečesto oseti u vazduhu, za koji meštani jako dugo nisu znali odakle dolazi“.

Dodala je da se zbog toga sve više ljudi žali na respiratorne probleme, a zbog smrada sa deponije stanovnici Klise se osećaju dehumanizovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari