Još 7.606 novozaraženih, 51 preminuli, na respiratorima 243 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 7.606 novozaraženih od korona virusa i 51 preminuli. Ukupno u našoj zemlji do sada je 148.214 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovano je 1.366 smrtnih slučajeva.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalaze 6.722 pacijenta, od kojih je 243 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirano je 21.569 osoba, a ukupno od marta 1.703.985.

U opštinama na Kosovu sa većinski srpskim stanovništvom od poslednjeg preseka stanja preminule su četiri osobe, a od ukupno 181 testiranog uzorka čiji su rezultati stigli u sredu, 52 su pozitivna na kovid-19, dok je u bolnici 59 pacijenta, saopštio je danas Krizni štab.

U trećem talasu epidemije korona virusa javlja se teža klinička slika kod pacijenata a u narednih sedam do deset dana ići će uzlazna linija i što se tiče broja zaraženih i broja umrlih, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Epidemiolog Branilav Tiodorović izjavio je da ako budemo stvarno, odgovorno, svi zajedno, sprovodili mere protiv korone uspećemo do 3 – 4. decembra da stvorimo situaciju da se može zaravniti kriva jer se ne može očekivati da imao pre toga povoljnije rezultate sprovođenja mera.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potpisala je danas u ime Vlade Srbije dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture kojom se omogućuje pravo na naknadu 100 odsto plate u slučajevima kada je zaposleni bio na bolovanju ili u samoizolaciji zbog korona virusa.

Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i GSPRS Nezavisnost uputili su danas dopis Vladi Srbije, Ministarstvu prosvete i Kriznom štabu u kome se zahteva prelazak na onlajn nastavu i za osnovce do četvrtog razreda.

U Novom Sadu danas je proglašena vanredna situacija zbog pogoršane epidemiološke situacije, a odluka je doneta na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u cilju sprovođenja operativnih mera zaštite bezbednosti života i zdravlja stanovništva na teritoriji grada, saopštila je gradska uprava.

Najmanje 1.422.951 osobe su do danas umrle u svetu od korona virusa, više od 60.427.590 je zaraženo, dok se najmanje 38.532.900 oporavilo od bolesti, najnoviji su podaci koje je prikupila agencija Frans pres.

Sinofarm, vodeći kineski proizvođač vakcina, podneo je zahtev za licencu za iznošenje svojih kovid-19 vakcina na tržište, rekao je zamenik generalnog direktora kompanije Ši Šengli za Sinhua u sredu.

Odrasle osobe trebalo bi da imaju 150 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno, što je važno i mentalno zdravlje u eri korona virusa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zdravstvene vlasti poručuju da se najraširenije oružje protiv Kovida-19 – hirurške maske, moraju baciti posle jednog nošenja, ali je briga za zaštitu životne okoline podstakla neke naučnike da to preispitaju i kao alternativu preporuče perive maske od tkanine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari