Još danas prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita u srednjim školama 1Foto: Stefana Savić

Učenici osmog razreda koji planiraju da upišu neki od specijalizovanih gimnazijskih smerova ili umetničke profile u srednjim stručnim školama, mogu još danas da se prijave u tim školama za polaganje prijemnih ispita.

Ministarstvo prosvete je, podsetimo, produžilo rok za prijavljivanje do 15. aprila, s tim da elektronsko prijavljivanje preko portala Moja srednja škola ove nedelje nije moguće, već je potrebno da učenik ode direktno u odgovarajuću srednju školu.

Prema podacima koje je Ministarstvo prosvete objavilo u utorak, 6.855 učenika prijavilo se za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, a mesta ima za 5.002 učenika.

I ove godine vlada veliko interesovanje za specijalizovana informatička odeljenja, Matematičku gimnaziju i odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, a prema broju prijavljenih za gotovo sve profile premašena je upisna kvota.

Prijemni ispiti biće održani od 13. do 22. maja, a osim prijemnih, ove učenike očekuje i polaganje završnog ispita, kao i sve ostale osmake.

Ipak, broj bodova osvojenih na prijemnom ispitu presudan je za upis u specijalizovana odeljenja, jer on nosi mnogo veći broj poena nego mala matura.

Svi koji ne uspeju da se upišu mogu da konkurišu za upis u „obične“ srednje škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari