Još dva Srbina napustila kosovsku policiju na severu Kosova 1foto EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Još dva Srbina napustila su kosovsku policiju na severu KiM, pošto su prethodno sedmorica srpskih policajaca dali otkaze.

Još dva policajca srpske nacionalnosti na severu Kosova i Metohije dali su danas otkaze, i to, kako su obrazložili, zbog izjave premijera Aljbina Kurtija, koji je rekao da je kosovska policija naslednica takozvane “Oslobodilačke vojske Kosova“, prenosi RTS.

To je ukupno devetoro policajaca srpske nacionalnosti koji su u poslednjih nekoliko dana podneli ostavke, nakon što su nedavno raspoređeni na severu Kosova, po završenoj višemesečnoj obuci.

Pored ostavke još dvojice policajaca, prištinski portal Indeksonlajn ekskluzivno prenosi da se očekuje da će svi srpski policajci u severnim opštinama sledeće nedelje podneti ostavke.

Na ostavke srpskih policajaca danas je reagovala predsednica u Prištini Vjosa Osmani, tvrdeći da je „to direktna posledica stalnih pretnji i zastrašivanja iz Srbije“.

I ambasadori zapadnih zemalja u Prištini rekli su da su zabrinuti zbog ovih odluka, rekavši da je od vitalnog značaja da kosovska policija predstavlja zajednice u kojima obavlja svoje dužnosti.

Od 74 policajca iz nevećinskih zajednica, koji su krajem jula počeli da rade u severnim opštinama, 46 su srpske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari