Danas je 46. dan kako deset radnica novopazarske Fabrike trikotaže „Raška“ protestuju zahtevajući da im se isplati socijalni program, poveže radni staž i plate PIO doprinosi. Od 7. decembra sedam štrajkuje glađu, sa dva prekida od po nekoliko dana posle razgovora sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem i glavnim muftijom IZ u Srbiji Muamerom Zukorlićem.

-Pozive da prekinemo štrajk glađu prihvatale smo sa nadom da će se naši problemi rešiti i da ćemo dobiti odgovor na naše zahteve koje smo još 9. decembra uputili Ministarstvu za rad i socijalnu politiku i Ministarstvu ekonomije. Jasno nam je da naše probleme ne može da reši lokalna samouprava i zato od njih ništa ne tražimo. Država se igra sa nama i našim životima. Odustajanja nema i spremne smo da protest radikalizujemo. Nećemo ugroziti tuđe živote, ali svoje hoćemo. Od utorka uveče u ovaj prostor ne može niko da uđe, niti ćemo koga primati na razgovor, rekla je za naš list Jasminka Milutinović, predsednica Štrajkačkog odbora, u telefonskom razgovoru.

Poslednjih dana prošle godine o rešavanju problema ovih radnica razgovaralo se i u nadležnim ministarstvima. Nezvanično su se pojavile informacije da je za razjašnjavanje potrebno još dokumentacije jer „sve učesnice protesta nemaju pravo na socijalni program“ i da im je ponuđena socijalna pomoć dok se problem ne reši. Ovdašnja Policijska uprava je saopštila da je još 4.jula 2008. godine podnela krivične prijave protiv Ramiza Starčanina, direktora Fabrike, Kaini Hamada Raze, pakistanskog državljanina i predsednika UO, zbog zloupotrebe službenog položaja i saizvršilaštva i blagajnice Zuhre Mahmutović zbog falsifikovanja. Reč je o 4,8 miliona dinara. Bez obzira što je krivična prijava zavedena pod brojem KU594/08, tadašnji okružni javni tužilac Salih Karišik je novinarima tvrdio da ta krivična prijava nije stigla. Tek kada se cela priča zavrtela oglasilo se Ministarstvo ekonomije i saopštilo da je za socijalni program Fabrici trikotaže dato više od 26,1 milion dinara, da od poslodavca nije dobijena povratna informacija da li su pare utrošene namenski i da je „zbog indicija da je direktor „Raške“ nenamenski utrošio pare za otpremninu“ obaveštena budžetska inspekcija Ministarstva finansija.

Radnice koje su u štrajku glađu svoja prava su već ostvarivale na sudu. Advokatica Refija Garibović zastupala ih je u predmetu potvrđivanja da su radnice Fabrike trikotaže „Raška“. Spor je trajao nekoliko meseci i 2007. godine presuda je postala pravosnažna i izvršna.

-One su posle godinu i po dana vraćene na posao, 2008. godine. Tada su i stavljene na spisak za socijalni program, ali kada je trebalo u banci da podignu novac umesto njih na spisku su bili drugi i tada je počeo njihov novi hod po mukama, objašnjava Garibovićeva. Ona tvrdi da je Okružno javno tužilaštvo u Novom Pazaru odbacilo krivičnu prijavu koju je podnela policija „i odmah posle toga počeo je štrajk“.

Fabrika trikotaže „Raška“ od 2003. do 2008. godine dva puta je menjala većinskog vlasnika. Prvi vlasnik bila je beogradska firma Oktan pro, sa kojom je 2006. godine raskinut kupoprodajni ugovor. Početkom 2008. godine fabriku je kupio Ramiz Starčanin. Po osnovu socijalnog programa iz firme je otišlo 300 radnika. U matičnom pogonu ostalo ih je još 26. Fabrika je imala svoje pogone i na seoskom području, koji su često menjali zakupca, pa dobar deo zaposlenih nije znao kome pripada. Priča o socijalnom programu u ovom nekada uspešnom preduzeću još nije završena i epilog će dobiti na sudu. Advokatica Garibović pred ovdašnjim Osnovnim sudom vodi postupak za 150 bivših radnika Trikotaže.

-Njima je dat socijalni program, ali su ucenjeni i primorani da se odreknu svih novčanih dugovanja za šest poslednjih godina. Pravda je na njihovoj strani jer su Ustav Srbije i Zakon o radu tu potpuno jasni – kaže Garibovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari