Jovanović: Pokazalo se da je pogubno kad vlast zanemari demokratske procedure 1foto FoNet Zoran Mrđa

Predsednički kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je da ta koalicija najoštrije osuđuje nasilje na ulicama Srbije koje se dogodilo juče.

„Jučerašnji nemili incidenti pokazuju koliko je pogubno kada vlast jedne zemlje zanemari demokratske procedure, argumentovani dijalog i guši slobodu medija. Nijedna odluka, nijedan zakon ne mogu u potpunosti biti valjani ako su doneti bez prethodnog sučeljavanja različitih mišljenja i odgovarajuće javne rasprave“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Kako je ukazao, „apsolutno je nedopustivo i za svaku osudu pojavljivanje na ulicama Srbije građana naoružanih palicama i čekićima, jer u pravnoj državi samo policija može biti vlasna za očuvanje javnog reda i mira“.

Prema njegovim rečima, da bi se „spustile tenzije i smirile strasti, aktuelni predsednik Republike bi trebalo da iskoristi pravo iz člana 113. Ustava Srbije i vrati Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje sporne pravne akte, na prvom mestu Zakon o eksproprijaciji“.

„Značajnije međutim od samih zakona o kojima je reč, aktuelna vlast mora da shvati da isključivo poštovanje demokratskih principa i negovanje otvorenog, argumentovanog i istinskog dijaloga može doprineti legitimitetu države i njenih odluka“, naveo je Jovanović, predsednički kandidat koalicije NADA koju čine Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i 25 udruženja građana.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.