Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović, u okviru akcije „Prekrečimo novosadsku mržnju“, juče je prekrečio kukasti krst na zgradi u Tekelijinoj ulici na Podbari.

Prema njegovim rečima, cilj ove i prethodnih akcija je da se skrene pažnja sugrađanima na to da grafiti koji pozivaju na netrpeljivost i mržnju treba da budu uklonjeni sa novosadskih ulica. Obaveza građana, rekao je Jovanović, nije samo da održavaju fasade kuća i zgrada u kojima žive, „već je bitnije da se neguju vrednosti na kojima je zasnovan naš grad, a to je različitost i suživot“.

– Ako prihvatimo ovakve grafite kao svakodnevni obrazac, sledeće možemo očekivati da se takve poruke sprovode u delo – upozorio je Jovanović.

Predsednik gradskog parlamenta je podsetio na obeležavanje 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, te da krečenje simbola ove ideologije ukazuje na tu borbu.

– Svastika je simbol fašizma, ideologije zbog koje su milioni i milioni ljudi ubijani ili proterani samo zato što su drugačije nacije, rase ili veroispovesti. Novi Sad ovu ideologiju neće tolerisati, jer smo i sami snosili velike žrtve tokom Drugog svetskog rata. Takve strahote se više ne smeju dešavati u Novom Sadu. Naš grad je otvoren za sve one sa dobrom voljom, dok za one koji šire mržnju ovde nema mesta – rekao je Jovanović.

Akciju „Prekrečimo novosadsku mržnju“ Jovanović je započeo prošle godine, a na ovaj način do sada su uklonjeni grafiti mržnje i preteće poruke na nekoliko lokacija u gradu..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari