Jovanović: Nije potrebno retestiranje na prisustvo korona virusa za osobe koje su završile lečenje

Ostavite komentar


  1. Dozvolili ste da se iz Makedonije ulazi bez testa i karantina ,kada je kod njih “ buktala“ epidemija .
    Tiodorovic OPTUZIVAO gradjane da idu u sverc.
    U Holandiji MESEC DANA svi kafici su zatvoreni.
    Samo PRIMENITE STO KAZE EPIDEMIOLOGIJA – nauka ,izolacija zarista ,identifikacija obolelih ,kontakti ..itd..
    Ako NE ZNATE ,PRIMENITE STA RADE VLADE ODGOVORNIH DRZAVA.
    Kod nas MOZZART RADI I DONIRA – uzas .podrzavate NAJJACU ZAVISNOST ,KOCKANJE ,I JOS REKLAMIRATE.
    Gospodjo casno bi bilo da odete .
    Ili preferirate da Vi sada budete ZAMENICA MINISTARKE?

  2. „…Ako neko ima temperaturu i kašalj, njih (testove) treba uraditi za dva do tri dana od pojave simptoma“, objasnila je Jovanović…“
    Da li samo ja vidim nelogičnost u ovoj izjavi?

    1. Posle par dana silazi na pluća pa samo CT može da ga uoči tj. negativan si na testu a imaš koronu.

    2. Radi se o antigenskim testovima, koji nisu pouzdani u prvih nekoliko dana infekcije, nisu u pitanju pi-si-ar testovi.

      1. Antigenski testovi su obrnuto pouzdani bas u prvih 5 dana infekcije i tad si sigurno pozitivan
        Problem nastaje ako si na antigenskon negativan jer je proslo najmanje 5 a mozda i vise dana od zarazavanja i zato se proverava taj negativan nalaz PCR testom koji cesto pokaze da je pacijent po, ali ima razlike ako isova nema simptome i osoba ima sumtome. Tu razliku nam niko nije objasnjavao.

        1. Ne, antigenski je za kasniji deo toka bolesti, treba neko vreme da se antigeni razviju. PCR se radi tu oko 3 do 10 dana, posle je i on nepouzdan jer se teže „pronalazi“ u grlu i nosu gde se bris vadi. Ako radite antigenski čim se simptomi pojave u 90% slučajeva ćete biti negativni.

    3. I to je prerano. Kažu za antigenski test, 5 dana po prvim simptomima inače velike šanse da ne odreaguje.
      Ista priča za IgM, 10 dana po prvim simptomima.

  3. Očigledno je da nemamo dovoljno testova, a to je najvažniji korak u sprečavanju širenja virusa. Zašto nekog dana ne saopštite broj obavljenih antigenskih, seroloških i PCR testova, i zašto se barata cifrom od 1.800.000 testiranih, kada se pojedini testiraju po 10, 20 i 50 puta, a najverovatnije da je vrlo mali procenat onih koji su testirani samo jednom. Znači, 1.800.000 može biti broj testova, ali nikako broj testiranih.

    1. Apsolutno tačno! A PCR testova NEMA dovoljno, od samog početka lažu. I tih 1.800.000 testiranih (ili urađenih testova) je izmišljotina.

  4. Jedino sto je tacno rekao ovaj strucnjak je „sve strucne preporuke se prate ….“. Znaci nasi strucnjaci samo prate preporuke cuvene SZO i to je sve. Ako im kazu da treba retestiranje, onda treba, ako im kazu da ne treba onda ne treba. Tako funkcionise nasa struka (i ne samo nasa).

  5. A sta ako nema simptome, antigenski test negativan, posto lezi u bolnici a i majka mu je imala koronu, rade PCR, nalaz pozitivan, laboratorija dobra, CRP odlixan, pluca dobra kaslja nema niti je bilo, temperature takodje, pusta se kuci momak.sa uzasnim. secerom zbog cega je hitno hospiralizovan, on je 3 dana na insulinu u bolnici, poridica nije dijabeticarska, dobri ljudi preko vibera i.kameren mu pokazuju kako da da sebi insulin, momku drhti ruka dok neobucen i bolnici prvi put sebi daje insulin, ja ga hrabrim, otac na ivici samoubistva, ja sam sreca prelezala koronu i dobro mi.je, cekam one njihove glupe dane gde se 14 dana racuna od dobijanja rezultata a ja racunam od dana testiranja, i simptoma pratim da li ce sin imati neki simptom, tiho se prikradam noci njegovoj sobi, spava kao beba, nakasljao se nije, mazim ga po slepoocnici licu i grudima, da bih proverila da slucajno nema temeraturu, odlucujem da ga ne vodim pi infektivnim i kovid ambulantama, borimo se sa secerom sami bez broja tel. koga da pitamo ako preti hipoglikemija , a doze su ogromne,, citam sve o seceru o hrani, a juce su mu istekli svi termini vezani za koronu 14 njihovih dana od dobojanja rezultata, 17 mojih dana kad je testiran 18 dana od antigenskog testa gde je bio negativan, znaci 23 dana kad je mogao da zakaci virus. Sve mogu da oprostim, ovo je nov virus, ne zna se na svetskom nivou sve o njemu, ali to kako su nas bahato zastrasivali, to im nikad necu opristiti. Mislim i na cuvene strucnjake, a ne samo na vlast.

  6. Da ne istrose slucajno jedan pcr test vise – da ostane za oddlikovanja i novogodisnju rasvetu

  7. Dok sam u nedelju bila na kontrolnom pregledu, došao je čovek koji je posle 14 dana ponovo bio pozitivan, a testiran PCR-om je jer mu firma traži negativan da bi se vratio. Morao je još 10 dana u izolaciju. Poznanica jedna je 2 meseca bila pozitivna sa simptomima (temperatura). Ja sam na početku imala blage simptome, i posle 10tog mi je pogoršano stanje i ozbiljniji simptomi. Ispratila sam u drugim zemljama procedure i većina se slaže da se pravila u vezi ovog virusa ne mogu odnositi na većinu populacije, jer je toliko različito kod svih, i neki preporučuju da se odobe koje su imale srednje teške i teške simptome ponašaju kao da su zarazni i 23-30 dana. Najbezbednije je raditi kontrolne testove, ali u ovoj gužvi je to nemoguće i ne treba biti ovako drzak i izmišljati da tako svet radi ili šta već, nego lepo reći narodu da i posle 14dana treba da budu obazrivi a ne odmah da i idu na slave i šetaju se bez maski.

  8. Moze li uvazena doktorka da objasni iz kojih se razloga Predsednik SNS (po njegovoj izjavi) testirao 35 puta….

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.