Početkom devedesetih u vladi Dragutina Zelenovića ministar saobraćaja bio je Mile Pešić iz Vranja. Potom je u vladi Mirka Marjanovića ministar koordinator bio Dragomir Dragan Tomić iz Simpa, dok je jedan ministarski mandat ministarstvo trgovine predvodio Slađan Nikolić.

Pešić i Tomić bili su kadrovi SPS, dok je Nikolić iz redova socijalista pristupio JUL-u Mirjane Marković. Bila su to vremena kada je Tomić trpeo kritike prestoničkih političara da „sve pare odvuče u rodni kraj“.

Danas čast „južne pruge“ u izvršnoj vlasti brani samo Negovan Stanković, državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku inače funkcioner SPS. Tu je i Ivica Tončev, koji je savetnik ministra policije Ivice Dačića.

Političari i privrednici ocenjuju da je ovakav „kadrovski potencijal“ u izvršnoj vlasti nedovoljan i da je razlog tome ne postojanje zajedničko stava ko bi najbolje zastupao interese najsiromašnijeg dela države u vladi. Ima i stavova poput onog koji iznosi narodni poslanik SRS iz Surdulice Dragan Stevanović koji kaže da „ministri moraju da razmišljaju o ravnomernom razvoju zemlje ma odakle da su došli na to mesto“.

– Da li će neko sa juga biti ministar u novoj vladi ne zavisi samo od naše želje i stvarne potrebe, već i od onoga što je sada politički prioritet, a to su izbori. Na ovu temu možemo da razgovaramo, ali tek ukoliko dobijemo isprofilisanu volju građana juga Srbije – ukazuje za Danas Goran Stefanović, narodni poslanik DS. On misli da je važno imati „svoga čoveka u izvršnoj vlasti, bilo na ministarskom ili nekom drugom mestu“ pogotovu kada je u pitanju jug Srbije. Stefanović kaže da „južnjački lobi“ u Beogradu postoji „ali da nema najbolju koordinaciju, jer funkcioniše po partijskom principu“.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Negovan Stanković za Danas sasvim otvoreno kaže da su oni svom predsedniku Ivici Dačiću već preneli zahteve u pogledu kadrovskog razmeštaja nakon novih izbora.

– Mi smo rekli da ćemo napraviti dobar izborni rezultat na jugu Srbije, a zauzvrat smo zatražili najmanje jedno ministarsko mesto, tri državna sekretara, tri pomoćnika i dva do tri predsednika upravnih odbora u državnim javnim preduzećima – precizirao je Stanković. Po njegovom mišljenju ovo je „poslednji voz da se južna pruga ne pretvori u pusto ostrvo usred Srbije“.

– Mi zaslužujemo da budemo adekvatno zastupljeni u institucijama izvršne vlasti i po izlaznosti birača i po lošoj ekonomskoj situaciji, ali i po tome što odavde ima sposobnih kadrova – navodi za Danas Zoran Antić, čelnik Gradskog odbora SPS koji slovi za jedan od najjačih u kompletnoj infrastrukturi socijalista. On kaže da bi „južnomoravci“ morali da nauče nešto na iskustvu Novopazaraca, Valjevaca, Šapčana, Čačana, Vojvođana koji imaju izuzetno jak lobi u Beogradu i uspevaju da pribave sredstva za svoje projekte iz državne kase. Upitan da kaže zašto već skoro deceniju jug Srbije nema profil političara i privrednika kakav je Dragomir Dragan Tomić iz „Simpa“, Antić kaže: „On je svakako jedna institucija u svakom pogledu, ali ne može on sam sa svoje pozicije da učini da svima nama bude bolje. Mi moramo da se izmerimo da vidimo čije su kolike vrednosti i da sa kratkim štapom ne idemo u duboku vodu.“

Činjenica da jug Srbije u ukupnom biračkom telu države učestvuje sa manje od tri procenata mogao bi da bude dodatno otežavajući faktor za dobijanje moguće pozicije u izvršnoj vlasti i nakon predstojećih izbora. Sagovornici Danasa to ne smatraju ključnim pitanjem, već navode da „zajednički jasno isprofilisan stav može da bude svim partijama od koristi, a ponajviše samim građanima“.

– Ključni razlog je što nemamo zajednički nastup prema Beogradu. Kako koji političar ode u prestonicu na bilo koju funkciju, on zaboravi na svoj kraj što nije slučaj sa drugim sredinama. Tu nam za primer mogu poslužiti posebno Vojvođani. U Privrednoj komori Srbije ima osam potpredsednika, a ni jednog južno od Beograda. U tom kontekstu mislim da i nakon majskih izbora u novoj Vladi Srbije neće biti mesta ni za jednog ministra sa juga Srbije – kaže za Danas Goran Jović, predsednik Regionalne privredne komore Leskovac. Za načelnika Pčinjskog okruga Budimira Mihajlovića put do ministarskog mesta je vezan „za zajednički nastup svih političkih faktora koji mogu da u prestonici lobiraju za poziciju u vladi“.

– To je kolektivni čin i ne sme se gledati kroz pojedinca ili jednu partiju, jer jug Srbije je sve od Niša pa do Preševa – kaže Mihajlović, pominjući kao razlog zašto niko iz ovog regiona nije bio član vlade u poslednjih dvanaest godina „odnos političkih snaga u kojima nije bilo mesta za južnjake“.

Stojčić: Hoćemo našeg Ugljanina

Obzirom na stratešku poziciju i aktuelnu ekonomsku situaciju jug Srbije bi morao da ima svog čoveka u vladi, ocena je gradonačelnika Vranja Miroljuba Stojčića koji je dvanaest godina prvi čovek ove opštine. Prvi čovek Vranja navodi da je možda moglo da se u Vladi razmišlja o ministru koji bi se bavio samom jugom Srbije, ili da to bude ministar bez portfelja poput Sulejmana Ugljanina.

Moguće nominacije: Tončev, Nikolić…

Iako u partijskim centralama tek predstoji formiranje izbornih lista dobri poznavaoci političkih prilika ukazuju da bi sa juga Srbije za ministarsko mesto kao kandidat SPS mogao da bude nominovan aktuelni predsednik opštine Surdulica Novica Tončev. Poslaničkim mandatima mogli bi da se nadaju dr Igor Andonov (DS) ukoliko ne bude predložen za gradonačelnika Vranja, te Dragan Nikolić (SNS) i Zoran Antić (SPS), kao i dr Uroš Trajković (URS), ukoliko ne ostane na funkciji direktora zdravstvenog centra u Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari