Ekolozi u Vrbasu traže da se zaustavi zagađivanje i počne čišćenje Velikog bačkog kanala 1foto: Lokalna alternativa

Ekološki aktivisti Vrbasa organizovali su protest u centru grada zahtevajući da se zaustavi zagađivanje Velikog bačkog kanala, koji predstavlja crnu ekološku tačku Evrope.

Aktivisti „Lokalne alternative“ u Vrbasu najavili su da će prisustvovati zasedanju lokalnog parlamenta i ušli u salu gde su zasedali odbornici Skupštine opštine.

„Odbornici grupe građana „Oslobodimo Vrbas“ predložili su izmenu dnevnog reda sa zahtevom da se razgovara o stanju Velikog bačkog kanala. Vladajuća većina je to odbila, a mi smo potom raširili transparent „Zaustavimo zagađivanje Velikog bačkog kanala – odmah“, rekao nam je Jovan Radović, ekološki aktivista.

On dodaje da su građani zahtevali da se najpre zaustavi zagađivanje, ali i vidi gde je nestao projekat čišćenja kanala, jer se o tome već dve godine ni ne govori.

„Zavlače nas već tridesetak godina i nekima je već baš prekipelo. Pokušaćemo da stvorimo kritičnu masu i mi, kao građani, to preuzmemo u svoje ruke, jer nas vlasti zamajavaju i u suštini ništa ne čine da se zaustavi zagađivanje i očisti kanal koji je prepun otrovnog mulja i iz njega se širi nesnosni smrad. Kad zakaže država, moraju građani da se pobune. Nema tu šta drugo“, kategoričan je Radović.

Brojna industrijska postrojenja više decenija ispuštale su otpadne vode, pa su se nakupile ogromne količine otrovnog mulja, a kanal ostao bez vode.

„Kompanija „Vital“ ima prečistač, koji nije u funkciji, pa otpadne vode ispuštaju u kanal, iako oni tvrde da to ne rade“, dodaje naš sagovornik.

Prema istim informacijama, nije radilo ni centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na obodu grada.

Navodno, sada radi, kaže Radović, uz napomenu da će od 1. januara početi naplata za prečišćavanje otpadnih voda za domaćinstva u iznosu od 20 dinara po metru kubnom, ali je pitanje da li će je plaćati i industrijska postrojenja.

„Zato smo se i pobunili, građani da plaćaju, a industrija da ispušta otpadne vode u kanal – mislim da to ne može. Ako već kreće prečistač da naplaćuje, onda je vreme da se zaustavi zagađenje i da započnemo čišćenje kanala, da vidimo gde su studije o tome, usvojen je i Prostorni plan kojim je to predviđeno“, primećuje Radović.

Podršku ovoj akciji i protestu građana Vrbasa pružila je Akcija progresivne Vojvodine.

U zajedničkoj akciji pre mesec dana ukazali su na problem najzagađenijeg vodotoka u Evropi i javnost upoznali sa katastrofalnim posledicama po životnu sredinu i stanovnike Vrbasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari