Kako dogovoriti termin za popis nakon ostavljenog obaveštenja dok niste bili kod kuće? 1Foto: pixabay/ DCG_MAK

Do početka ove nedelje operateri u info centru posvećenom popisu obavili su oko 18.000 razgovora.

Kako za Danas objašnjava Ljiljana Đorđević, načelnica Odeljenja za popis stanovništva, građane najviše interesuje šta se dešava kada nisu kod kuće a popisivač dođe, odnosno gde treba da budu popisani – na adresi iz lične karte ili tamo gde zaista žive.

U nastavku vam donosimo najčešća pitanja građana do sada zabeležena i odgovore na njih.

Kada će da dođe popisivač i da li mogu unapred da zakažem termin popisivanja?

Popisivači su na terenu ceo oktobar i napravili su svoj plan kretanja i popisivanja na teritoriji za koju su zaduženi, kako bi na najefikasniji način obišli sve zgrade i popisali sve jedinice popisa. Operater u info-centru ne može da zna kada je popisivač planirao da popisuje na datoj adresi. Ne može unapred da se zakaže termin popisivanja, ali kada popisivač dođe građani mogu sa njim da se dogovore o terminu popisivanja koji im odgovara.

Da li svi moraju da se popišu na adresi na kojoj imaju prijavljeno prebivalište ili mogu da se popišu na adresi na kojoj zaista žive?

Građani se popisuju na adresi na kojoj zaista žive bez obzira na to da li na toj adresi imaju prijavljeno prebivalište ili boravište, odnosno bez obzira na to koja im je adresa stanovanja upisana u ličnim dokumentima.

Kako će ih popisivač naći ako su na poslu, odnosno šta se dešava ako nisu kod kuće kada dođe popisivač?

Popisivač je dužan da više puta obilazi svaki stan (u različito vreme, pre podne, posle podne) dok ne pronađe lica koja mu mogu dati popisne podatke. Ako ni posle više pokušaja ne uspe da stupi u kontakt sa domaćinstvom, popisivač će u poštansko sanduče ubaciti obaveštenje o svom dolasku sa instrukcijama na koji način građani treba da postupe.

Kako dogovoriti termin popisivanja sa popisivačem koji je ostavio Obaveštenje o dolasku popisivača (obrazac P-11)? (ovo je bilo najčešće postavljano pitanje u prethodnih par dana)

Na Obrascu P-11 odštampan je broj telefona popisnog info-centra 0800 444 005. Građani (besplatno) mogu da pozovu-info centar i da operateru ostave svoj kontakt telefon kako bi ih popisivač pozvao radi dogovora o terminu popisivanja. Operateri kontaktiraju popisivača i dostavljaju mu informacije o adresi sa koje su građani zvali i kontakt telefon.

Ako neko ima dva stana u vlasništvu gde treba da se popiše?

Građani treba da se popišu u stanu u kojem zaista stanuju. U popisu se ne prikupljaju podaci o imovini koju građani poseduju. Ako imaju drugi stan u kojem niko ne živi taj stan će biti popisan kao prazan (nenastanjen) stan.

Da li moraju svi članovi domaćinstva da budu prisutni kada dođe popisivač? Šta ako je neko u inostranstvu ili u nekom drugom mestu u Srbiji?

Ne moraju svi članovi domaćinstva da budu prisutni. Podatke o članovima domaćinstva koji u momentu dolaska popisivača nisu kod kuće (na poslu su, u školi, u šopingu, na službenom putu, nalaze se u nekom drugom mestu u zemlji ili u inostranstvu…) može da da drugi odrasli član domaćinstva koji je prisutan i kojem su podaci poznati.

Info centar

Broj info centra u kome građani mogu dobiti informacije o popisu je 0800 400 055. Informacije o popisu moguće je nađi i u brošuri koju je pripremio RZS. Prema poslednjim informacijama, do sada je popisano 2,1 milion građana. Popis traje do kraja oktobra a prvi rezultati očekuju se u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari