Kako iznajmiti pravu nekretninu po vašoj meri? 1Foto: Kate Darmondy

Kada ste u situaciji da se preselite iz svog rodnog grada ili mesta u veći grad, poput Beograda, ili kada želite da se osamostalite i odvojite od vaših roditelja, onda morate da se upustite u pretragu za stanom koji će namiriti sve vaše potrebe. Ukoliko do tada nikada niste tražili stanove, ovaj proces može biti izazovan, ali ne i nemoguć. Naime, važno je da budete svesni svojih potreba, mogućnosti i želja, te da uskladite i vašu finansijsku situaciju sa istima.

Bilo da želite manji stan u kojem ćete živeti sami ili, pak, porodični dom sa većom kvadraturom u kojem planirate da provedete duži niz godina i od njega napravite vašu oazu mira, Beograd to ima za vas.

Odakle se kreće sa potragom?

Potragu za vašom idealnom nekretninom započnite tako što ćete pretraživati oglase u štampi, direktno, ali i, naravno, putem Interneta. Postoji veliki broj kvalitetnih stanova koji se oglašavaju za iznajmljivanje iz dana u dan, te bi valjalo da redovno i ažurno pretražujete oglase. Beležite koje vam se lokacije dopadaju, kakav utisak ostavljaju oglasi na vas, ali i šta je ono što vas je odbilo od toga da se zainteresujete za neki stan. Tako ćete sebi najbolje pomoći u potrazi za novim domom.

Savetuje se i unajmljivanje agencije za promet nekretnina, kako biste što lakše, brže i efikasnije pronašli stan koji tražite. Usluge ovih agencija ćete, naravno, platiti, ali ćete i posao završiti dosta brže nego da sve radite samostalno, naročito ukoliko nemate nikakvog iskustva prilikom pretrage tržišta nekretnina. Agenti za nekretnine imaju svoju bazu kontakata i vešti su pregovarači, te će lakše od vas pronaći stan koji vam je potreban ili koji, možda, još uvek nije ni oglašen na tržištu.

Razmislite o tome koje gradske opštine dolaze u obzir, a koje ne. Naravno, svaka opština u Beogradu poseduje više ili manje različitih prednosti, te u startu svedite listu na nekoliko onih u kojima biste želeli da živite. Bilo da vam je glavni filter prilikom odlučivanja blizina poslu, fakultetu ili centru grada, napravite sebi uži izbor opština i olakšajte sebi pretragu.

Cene zakupa i uslovi prilikom iznajmljivanja stana 

Imajte na umu da ćete za iznajmljivanje stana koji je u centru grada morati, naročito u ovom trenutku, da izdvojite poprilično veliku količinu novca, te ako ste na ograničenom budžetu, možda ovo i nije najbolja opcija za vas. Jedna od glavnih prednosti života u centru grada je to što vam je sve blizu i to što na većinu lokacija možete stići pešice. Gužve, koje su u centru grada gotovo neprekidne, kao i (za neke nekretnine) četvorocifrena cena zakupa nekretnine, takođe mogu biti odbijajući faktori. Ipak, jasno je da je za izdavanje stanova Beograd itekako lepo opskrbljen ponudom, u okviru koje svako može pronaći nešto za sebe.

Podrobno istražite tržište nekretnina, analizirajte šta se sve nudi i po kojim cenama, kontaktirajte vlasnike nekretnina ili agencije, pitajte sve što vas interesuje i onda krenite u obilazak samih nekretnina. Obavezno idite na više različitih lokacija kako biste proverili opravdanost tražene cene zakupa stana, da biste videli da li stan zapravo izgleda onako kako se prikazuje na fotografijama u okviru oglasa, ali i da li vam prija energija osobe koja je vlasnik stana. U nekim situacijama, zakupci odustanu od konačnog dogovora zato što im je vlasnik stana delovao odbojno, nije se ostvarila lepa komunikacija ili se same energije zakupodavca i potencijalnog zakupca nisu poklopile.

Kako iznajmiti pravu nekretninu po vašoj meri? 2
Foto: Naomi Hebert

Pitajte zakupodavce šta je to što traže od svojih zakupaca, kakvi su uslovi iznajmljivanja stana, šta smete da menjate u stanu, a šta ne. Jasno postavljena pravila stanovanja od samog početka će vam pomoći da znate koliko slobode imate prilikom uređivanja stana, pravljenja proslava, dovođenja članova porodice ili partnera u goste u ovaj stan.

Davanje depozita i potpisivanje ugovora o zakupu

Prilikom ostvarivanja dogovora sa zakupodavcem, moraćete da izdvojite određenu sumu novca koju ćete dati unapred, u slučaju da tokom vašeg života u iznajmljenom stanu dođe do nepredviđenih okolnosti, velikih kvarova ili ukoliko se desi da prilikom trajnog odlaska iz stana ne ispoštujete dogovoreni otkazni rok ili ukoliko ne namirite sve račune koji su pristigli tokom vašeg boravka u stanu.

Ova suma novca je i zakupodavcima i zakupcima poznata kao depozit. Visina istog varira od stana do stana, ali i u zavisnosti od samog zakupodavca. Uglavnom se daje iznos od jedne do tri stanarine i taj iznos dobijete nazad prilikom iseljavanja iz stana, ukoliko nikakva šteta nije načinjena, a svi računi budu plaćeni na vreme.

Budite vešti pregovarači i pokušajte da izdejstvujete da vaš depozit bude što niži. Potrudite se da ostavite utisak osobe na koju zakupodavac može da računa i osobe sa kojom će komunikacija

uvek teći lagano. Pokušajte da uverite zakupodavca da ćete stanarinu uvek plaćati na vreme, a da ćete, ukoliko dođe do bilo kakvih nepredviđenih finansijskih okolnosti, to uvek reći otvoreno i direktno, bez izbegavanja javljanja na telefon u momentu kada vas zakupodavac pozove.

Preporučuje se i potpisivanje ugovora o zakupu nekretnine, kojim će obe zainteresovane strane biti sigurne da će njihova prava, ali i obaveze, biti ispoštovani. U ovom ugovoru se navode informacije o zakupcu i zakupodavcu (njihovi lični podaci), kao i informacije u vezi sa nekretninom (lokacija, adresa, spratnost, inventar i druge relevantne informacije). Takođe, jasno se navodi početak zakupa, kao i to da li se zakup ostvaruje na određeno ili na neodređeno vreme. Potpisivanjem ovog ugovora zakupac dobija sigurnost da zakupodavac neće moći tek tako da ga izbaci iz stana bez poštovanja otkaznog roka, a zakupodavac da će zakupac morati redovno da plaća stanarinu i odnosi se sa poštovanjem prema nekretnini.

Praćenjem ovih smernica, moći ćete lako da isplanirate potražnju, odabir i useljenje u svoj novi stan i izbegnete situaciju u kojoj ćete se naći nespremni ili sa manjkom informacija o vašim pravima i obavezama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari