Kako je normalizovan seksizam u jeziku

* Mlađenović: Svođenje žena na telo jeste stari proces koji je deo mizoginije, na kome je patrijarhalni sistem i zasnovan, a upravo zato što je zasnovan on se ne primećuje * Čupić: Podneo sam žalbu Apelacionom sudu * Dok se većina u sali smeje takvim šalama, i time im daje legitimitet, jedan deo studentkinja oseća da je ta šala na njihov račun
I profesore univerziteta često prijavljuju preko SOS telefona zbog seksističkih šala

Ostavite komentar


  1. Licno mogu da posvedocim da su predavanja prof. Cupica puna seksistickih aluzija i neprmerenih metafora i poredjenja. To je kursadzijsko podilazenje losem ukusu.

  2. Ako je gospođa sa slike ta koja je pisala tekst protiv profesora Čupića, apsolutno nismo iznenađeni jer obično takve žene (na izgled gadjam ovom prilikom) nadju za shodno da im sve smeta i sve ih vređa. Smešno…

  3. Pošto je Artemida boGinja a ne *ne boŠKinja i pošto na glogu rastu gloGinje, a ne *gloŠKinje — ergo: imenice muškog roda na -OG proširuju se u ženski rod PROSTIM dodavanjem nastavka -INjA, BEZ palatalizacije i BEZ umetnutog "-K-" — onda i Lepa Mlađenović može da bude ISKLjUČIVO psiholoGinja a NIKAKO *psiholoŠKinja.

    Naučite to već jednom i pišite pravilno, bez obzira šta vam nepismeni/-e sagovornici/-e govore.

  4. Čari političke korektnosti nastale međi ljudima koji nisu sposobni da razlikuju prihvatanje seksualne privlačnosti od ““““svođenja na seksualni objekat““““.

  5. To foliranje sa "seksistickim zargonom" se zajedno sa ostalim foliranjima/politickom i kulturnom korektnoscu ljudima ovde, u USA, koja je po tome cuvena do imbecilnosti, toliko popelo na glavu i toliko je iza svih ostalih pitanja, narocito u danasnjem post-porno svetu, da su izabrali predsednika koji na video snimku objasnjava da kad mu se neka zena dopada, on je odmah "zgrabi za *icku". Problem je u tome sto su se neke zene javile da to i potvrde. Zene koje su glasale za Trumpa kazu da im to ne smeta jer svi muskarci tako misle, samo sto to neki kazu a neki ne zato sto su licemeri. Bas kao sto i drugi muskarci rade svakakve svinjarije ali ne postoji video o tome, sve zajedno sa bivsim i predsednicima. Ne tako davno Obama je morao da se javno izvini zeni koju je nazvao "sarmantnom", jer sta on tu ima da komentarise njen izgled, kao da je neki objekat? Na fakultetu naravno toga ne sme da bude, i nema ga, gledam svaki dan. Narocito ne na Balkanu i slicnim muzjackim regionima. Video Cupica na e-novinama smo videli. Uzgred, kad ce bre vec jednom taj e-Zivot posle smrti?

    A za nasilje i maltretiranje svih, narocito zena i dece, su kazne uvek blage. Kazna treba da bude preko svake mere, da ti prosto bude zao dok se sprovodi. Onda je prava mera. To se muzjacima ne svidja zato sto ne sme da postoji ni teoretska mogucnost, ni pomisao na to da oni nesto ne smeju, a kamoli da to pise u nekom zakonu, pa makar se on nikad ne primenjivao. Naslo bi se akademika i Doktora koji bi bili protiv tog zakona ako bi u njemu pisalo i – primeniti samo ako bas mora.

    Inace zenski dresovi u atletici jesu sve kraci i iskreno se nadam da ih je slatko gledati. Da gledaocima sve pljuvacka krece na usta. Pa zato ih i nosim, dok jos mogu, a mogu. Svasta.

  6. Loskinja je pravilno navela slucajeve profesora koji uznemiravaju studenkinje ali nismo videli primere studenkinja koje koristeci svoj izgled seksisticki uznemiravaju profesore nudeci seks za ocenu.

  7. Da li bi neko stručan mogao da objasni kada se na ženska zanimanje dodaje -rka, a kada -ica. Čini se da žene vređaju žene, jer jedna je skretarka, a druga je sekretarica, iako obe rade sekretarski posao i sl. Ovo uvodi mnoge zabune, poput one da više nema gospođica, već samo gospođa, na šta mnoge mlađe gospođe reaguju uvređeno, a posebno burno neke starije, koje nisu u ozvaničene u nekom partnerskom odnosu.

  8. A ako bi žena trebala da "bude pametna" da bi se bolje udala, da li bi i tad bila "roba"? Samo ovaj put ne roba za "gledanje", već za "mišljenje"?

    Kad muškarac treba da bude, prav, zdrav, zgodan, pametan, inženjer ili bogat da bi privukao bolju ženu – da li je onda i on roba?

  9. Lepa je carica 🙂 I u pravu je. Nema žene koja se oseća prijatno kad muškarac, a pogotovu profesor, počne tako da lupeta. Zašto bi se bilo koja studentkinja osećala neprijatno, a došla je na fakultet da uči. Sramota!

  10. Naravno da sam protiv svakog nasilja pa i verbalnog. Naravno da sam protiv zloupotrebe položaja profesora, direktora, privatnog preduzetnika !, koji imaju određenu moć da te kao podređenog u hijerarhiji, maltretiraju. Ali…ne preterujmo. da li treba da gledam u pod kad razgovaram sa ženom da me ne bi pogrešno shvatila? Očigledno da se sada iz odbrane prelazi u napad. Zar ne može i muškarcu da bude neprijatno što ga neko ili neka, posmatra kao telo? Za neke je burka rešenjeza to..a ostalo će doći na svoje nakon toga.

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 10

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.