Kako je oklevetan Danilo Kiš

"Ti moraš da napišeš književnu polemičku knjigu. Na megdanu misli i snova, tvoj kritički duh mora da bude intelektualno superioran. Članci su praporci, a knjiga je zvono. Pazi, ti ne ulaziš u obračun samo sa dogmatizmom, timofejevštinom... već i sa zlom narastajućeg nacionalizma koji ispred sebe gura nekakav tobože pozitivan nacionalizam kao princip. Užasavaj se mekosrdačne nagodbe. Ne budi maneken idealističke estetike..." rekao je Oskar Davičo Danilu Kišu.

Ostavite komentar


  1. A ko je Milivoje Pavlović da bi se bavio Kišom? Besramnost u Srbiji stvarno ne zna za granice.

    1. Tako su i Malog optužili za plagijat – neverovatna je masa idiota na ovim prostorima – i tad i kasnije za sve su krive komunjare-drugosrbijanci najgora gamad Srbijice …

      1. Druze Misirac, pobrkali ste teme! Mali jeste plagijator a Kis ne! To nije za uporedjivanje

  2. Predsednik je verovatno želeo da kaže da će i Mali morati na sud zbog „svog“ dela. A da se predsednik bavio Kišom, to znaju svi oni koji se još uvek sećaju da su radikali devedesetih ugasili Katedru za opštu književnost na Filološkom fakultetu, verovatno da bi sećanje na Danila Kiša konzervirali, pu, pu, ne ponovilo se. Zaista, zar ne bi bilo dobro da svako od nas odustane od kaljanja tuđih svetinja? Svako, pa i predsednik nekih od nas.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.