Kako je policija ignorisala pozive iz Savamale 2016. godine 1 Foto: Milorad Đurović

U prisustvu predstavnika Policijske uprave su preslušani svi tonski zapisi razgovora građana i policijskih službenika Dežurne službe Policijske uprave za Grad Beograd preko tel. broja 192, a koji su se odnosili na sporne događaje od jutra 25. aprila. Preslušani su tonski zapisi tri razgovora za koje su predstavnici kontrolisanog organa izjavili da su jedini koji su se odnosili na sporne događaje u Savamali te noći.

 

U prvom pozivu, koji je prema navodima predstavnika kontrolisanog organa bio započet u 4.04 časova ujutro, građanin Đ. Đ. izjavio je da su neka nepoznata lica u Hercegovačkoj ulici br. 4, na Savskom vencu, vezala radnika obezbeđenja i počela da ruše objekte. Potom ga je dežurna policijska službenica upitala: „Je l’ to Beograd na vodi?“, na šta je Đ. Đ. potvrdno odgovorio, a dežurna službenica ga je zamolila da sačeka momenat. Po navodima predstavnika Uprave, ovaj poziv se u tom trenutku prekinuo.

U drugom pozivu, koji je koji je prema navodima predstavnika kontrolisanog organa bio započet u 4.08 časova ujutro, građanin Đ. Đ. izjavio je da je jedan sat ranije tridesetak lica uhvatilo radnika obezbeđenja, vezalo ga i oduzelo mu telefon, na šta je dežurna policijska službenica izjavila: „Vezali ga? Nije bila prijava ta. Je l’ to za E. E.?“, na šta je Đ. Đ. izjavio da se ne radi o tom slučaju, već da je reč o događaju u Hercegovačkoj ulici br. 4.

Na pitanje dežurne policijske službenice o kom je broju reč u Hercegovačkoj ulici, Đ. Đ. je odgovorio i rekao da je tridesetak lica sa maskama vezala radnika obezbeđenja objekta, otela mu telefon i počela bagerima da ruše objekte u Hercegovačkoj br. 4.

Na reči dežurne policijske službenice: „Čekajte, bila je prijava kod Gazele mosta“, Đ. Đ. je izjavio da ne zna za to i ponovio da se ovaj događaj desio u Hercegovačkoj br. 4. Dežurna policijska službenica je potom ponovila Đ. Đ. navode da je jedno lice bilo vezano, na šta se Đ. Đ. nadovezao i ponovio da su ta ista lica bagerima počela da ruše objekte.

Na pitanje dežurne policijske službenice da li je sad pušten (odvezan), Đ. Đ. je odgovorio da je pušten, ali da su objekti porušeni.

Nakon što je još jednom konstatovala da je reč o događaju u Hercegovačkoj br. 4, dežurna policijska službenica je Đ. Đ. zamolila da ostane na vezi. Nakon toga, ona je Đ. Đ. obavestila da joj je nadređeni rekao da obrati Komunalnoj policiji Grada Beograda i Skupštini grada Beograda, i na kraju građaninu Đ. Đ. izdiktirala broj telefona Komunalne policije.

U trećem pozivu, koji je koji je prema navodima predstavnika kontrolisanog organa bio započet u 4.13 časova ujutro, Đ. Đ. od dežurne policijske službenice je zatražio da njegov poziv bude prebačen u Policijsku stanicu Savski venac, na šta mu je dežurna službenica odgovorila: „Savski venac… ne možemo da Vas prebacimo. Naređenje od vrha Policije je da Vam damo Komunalnu policiju, kao što Vam je koleginica dala“.

Đ. Đ. je na to izjavio: „Evo sad ja Komunalnu policiju zovem, oni upućuju i kažu da to nije njihov problem i kažu da je to problem Policije“.

Nakon toga dežurna službenica je izjavila da će pitati još jednom šefa i pozivaoca zamolila da ostane na vezi, uz upozorenje da se razgovor snima. Nakon toga, ona je pozivaocu izjavila sledeće: „Gospodine, javićemo mi nadležnima, pa će Vas neko obavestiti na ovaj broj.“

Dalje je zatraženo da se preslušaju tonski zapisi razgovora između dežurnih policijskih službenica i šefa smene Dežurne službe, na šta su predstavnici kontrolisanog organa izjavili da se ti razgovori ne snimaju, po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Nakon preslušavanja navedenih audio-snimaka, uz potvrdu br. 03/16/7 br. 198/16, preuzet je kompakt-disk na kojem se nalaze preslušani snimci.

Izvršen je uvid u registar preslušavanja snimaka sa broja (011)192 i konstatovano da u registru nema podataka o tome da su navedeni snimci ranije bili preslušavani.

Na pitanje da li postoji tehnička mogućnost da pojedini pozivi na broj (011)192 budu obrisani iz sistema, načelnik Odeljenja za telekomunikacije je odgovorio potvrdno.

Na pitanje da li je Uprava do dana vršenja nadzora sprovodila određene radnje po podnetom zahtevu javnog tužilaštva za prikupljanje potrebnih obaveštenja predstavnici kontrolisanog organa izjavili su da nemaju saznanja da jeste i da je zahtev „tek stigao“.

Na pitanje, odgovoreno je da Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova nije vršio nadzor nad radom Policijske uprave za Grad Beograd ovim povodom.

Dalje je obavljen razgovor sa šefom smene Dežurne službe Uprave koja je u noći između 24. i 25. aprila vršila službu, Goranom Stamenkovićem.

On je izjavio da je u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine, radio noćnu smenu u Dežurnoj službi Uprave, da je u ranim jutarnjim satima 25. aprila 2016. godine, počev od 3.20 ili 3.30 časova, Dežurna služba Policijske uprave za Grad Beograd putem telefonskog broja (011)192 primila više poziva građana koji su se odnosili na događaje u Savamali.

Stamenković je kazao da se seća da su neki od tih poziva bili upućeni sa brojeva mobilne mreže, i da su pozivaoci bili građani Đ. Đ. i Z. Z., koji je (Z. Z.) dežurnoj policijskoj službenici rekao da je na području Savamale video sumnjiva lica.

Imenovani je dodao da su ovi građani bili upućeni na Komunalnu policiju i Skupštinu grada, a da je nakon navoda o fantomkama koleginica iz Dežurne službe, oko 4.30 časova, uputila patrolu Policijske stanice Savski venac na mesto događaja, koja je Dežurnu službu Uprave potom izvestila da je uočila da su objekti površine oko 45 metara kvadratnih na Savamali srušeni i da na mestu događaja nije bilo prisutnih lica, o čemu je sačinjena službena beleška policijskih službenika koji su postupali.

Na pitanje da li mu je koleginica iz Dežurne službe koja je razgovarala sa građanima telefonom prenela navod pozivaoca da je najmanje jedan građanin bio lišen slobode od strane grupe nepoznatih lica na području Savamale, Stamenković je izjavio da o tome nije bio obavešten već da je od dežurnih službenica samo bio obavešten o prijavama o rušenju objekata na tom prostoru, zbog čega ih je uputio da podnosioce prijava upute na gradske organe – Komunalnu policiju i gradsku građevinsku inspekciju.

Stamenković je izjavio da je formiranjem Komunalne policije, jedan deo poslova koji je ranije bio u nadležnosti Policije, „prešao u njenu nadležnost“, i primera radi naveo: bacanje smeća, puštanje glasne muzike, parking u Gradu, problemi u javnom gradskom saobraćaju i sl.

Na pitanje u kojim slučajevima šef smene Dežurne službe Uprave razgovara sa građanima koji se Policiji obraćaju pozivom na broj telefona (011)192, Stamenković je odgovorio da su to situacije kada postoji problem u komunikaciji između dežurnog službenika i pozivaoca, kada je pozivalac nezadovoljan radom dežurnog službenika ili u slučajevima kada je, po proceni dežurnog službenika, to potrebno.

Zatraženo je da se do srede, 4. maja 2016. godine, Zaštitniku građana na telesnom nosaču (kompakt-disku) dostavi snimak razgovora izvesnog E. E. i dežurnog službenika Dežurne službe Uprave, kojeg je operaterka pominjala u razgovoru sa Đ. Đ. Predstavnici kontrolnog organa su izjavili da će isti biti dostavljeni prvog narednog radnog dana.

Preslušavanjem audio-snimaka razgovora koje su predstavnici Policijske uprave za Grad Beograd na kompakt-disku predali predstavnicima Zaštitnika građana, utvrđeno je ipak da postoje zabeleženi razgovori između dežurnih policijskih službenica i šefa smene Dežurne službe Policijske uprave za Grad Beograd, u kojima su ga policijske službenice blagovremeno obavestile o primljenim obaveštenjima koja su ukazivala na radnje koje predstavljaju krivična dela, između ostalog i dela protivpravnog lišenja slobode na području Savamale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari