Kako kovid vakcine stižu do kineskih radnika u Zrenjaninu 1Foto: M.P.

Vakcinacija stranih državljana uveliko se obavlja u Srbiji. I onih sa stalnim boravkom i onih bez boravka u Srbiji.

Do sada je, prema podacima zvaničnih institucija, oko 200.000 stranih državljana primilo neku od vakcina koje su dostupne u Srbiji.

Na tom spisku su i kineski i vijetnamski radnici koji u Zrenjaninu rade na gradilištu fabrike guma Linglong.

“Od stranih državljana mi smo vakcinisali samo Vijetnamce i Kineze. Ne mogu da kažem tačno koliko njih, ali je to popriličan broj lica koji su primili vakcinu protiv kovida”, kaže Maja Večanski, portparolka zrenjaninskog Doma zdravlja.

Prema njenim rečima, vakcinacija stranih radnika obavlja se organizovano i prema protokolu koji je propisalo Ministarstvo zdravlja.

“Mi obavljamo organizovanu vakcinaciju stranih radnika, što znači da oni ne dolaze pojedinačno, već se vakcinacija za njih organizuje u grupi. Do sada je sve bilo dobro organizovano”, objašnjava Maja Večanski.

Proveravajući tvrdnje nekih od vijetnamskih radnika, koji su izjavili da nisu primili vakcinu po dolasku u Srbiji, u zrenjaninskom Domu zdravlja kažu za Danas da postoji propisana procedura na koji način se vakcinacija obavlja.

“Moraju da imaju boravišnu vizu, moraju da borave ovde šest meseci da bi se vakcinacija organizovala. Većina njih dolazi vakcinisana u Srbiju, prvom i drugom dozom, a treću primaju nakon roka koji je za to predviđen. Treća doza kineske vakcine prima se nakon četiri meseca, oni su to uredno dočekali i primili vakcinu po svim pravilima koje je naše Ministarstvo zdravlja odredilo”, kaže Maja Večanski.

Na pitanje za koju se vakcinu odlučuju, odgovara kratko: “Svi za Sinofarm”.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je, zaključno sa 12. decembrom, vakcinisano prvom dozom 11.676 stranih državljana sa boravkom u Srbiji, dok je drugom dozom vakcinisano njih 10.810, a treću dozu primilo je 4.912 stranaca.

Među stranim državljanim bez boravka u našoj zemlji, a to su uglavnom bili stanovnici susednih država, odnosno država regiona, a ima i državljana Rusije, Slovenije, Nemačke, do sada je njih 168.856 pimilo prvu dozu vakcine, drugu 150.123, a treću njih 12.392.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari