(VIDEO) Da li znate da pružite prvu pomoć: Pet postupka kojima možemo da spasimo nekome život 1Foto: Crveni krst Srbije

Kako postupiti sa osobom koja je bez svesti? Kada posumnjati na srčani zastoj i na koji način započeti mere oživljavanja dok ne stigne Hitna pomoć i zašto su prvi minuti bitni? Ovo su samo neka od pitanja koja svi mi u nekom trenutku života postavimo, ali da li baš svi znamo kako da reagujemo.

Istraživanja pokazuju da tek 20 odsto ljudi se osmeli da priđe osobi kada se desi kolaps ili neka druga situacija povrede ili pogoršanja zdravstvenog stanja. Jedan od razloga toga je strah od greške.

Kako bi podsetili i edukovali građane šta treba raditi u tim nezgodnim situacijama i kako spasiti nekome život ili pomoći oko povreda, Crveni krst Srbije je objavio na svom sajtu kratka video uputstva za pružanje prve pomoći u tipičnim okolnostima nezgode.

Kako navode, u pitanju su jednostavni postupci ali je jako važno da u tim trenucima budemo pribrani i spremni da pružimo prvu pomoć.

– Postupci prve pomoći su zasnovani na naučnim dokazima i stavovima medicinske struke. Potpuno su bezbedni za osobu koja pruža pomoć i kojoj se pomoć pruža. Bitno je da ste odlučni da ih naučite i primenite u odgovarajućim okolnostima – objašnjavaju iz Crvenog krsta Srbije.

Svakodnevni život, kako naglašavaju, nosi brojne izazove, te se nikada ne zna kada se možemo zadesiti u situaciji da nekome ukažemo prvu pomoć.

– Neretko smo dovedeni u situaciju da se zateknemo kraj osobe koja je pala u nesvest, naiđemo na saobraćajnu nezgodu sa pešakom koga je oborio auto, da se posečemo oštricom noža, pomažemo uplakanom detetu koje se opeklo ili komšiji koji je pao u berbi voća. Svaka od ovih okolnosti zahteva malo znanja, pribranosti i spretnosti da se pruži prva pomoć. Najbolje je veštine prve pomoći učiti na praktičnoj obuci sa instruktorom. Pored toga, veoma je korisno povremeno usvajati nova znanja ili se podsetiti naučenog koristeći literaturu, video snimke, aplikacije za mobilni telefon ili druge digitalne alate. Na taj način znanja možemo usavršavati uvek kada nam se za to ukaže prilika – navode iz Crvenog krsta Srbije.

Pet najčešćih situacija za pružanje prve pomoći

Video 1: Postupak sa osobom bez svesti i mere oživljavanja

„Ne mora vas blokirati kada vidite jako krvarenje. Ako savladate postupak prve pomoći bićete spremni da pomognete u ovoj situaciji“, poručuju iz Crvenog krsta Srbije.

Video 2: Zaustavljanje krvarenja

Kako pružiti prvu pomoć kod naglo nastalih zdravstenih tegoba? Kako napraviti razliku između pojednih stanja i primeniiti odgovarajuće mere.

Video 3:  Prva pomoć kod srčanih tegoba i sumnje na moždani udar

Padovi sa visine su najčešći uzrok povreda kičme. Kako postupiti u ovim prilikama, koje su radnje neophodne, a šta treba izbegavati?

Video 4: Prva pomoć kod sumnje na povredu kičme

Kako pružiti prvu pomoć kod alergijskih reakcija? Šta činiti kada alergijska reakcija postaje hitno stanje?

Video 5: Prva pomoć kod sumnje na alergijsku reakciju

Kviz i aplikacija iz prve pomoći

Crveni krst Srbije spremio je i mini kviz kako bi svi zainteresovani mogli da provere svoje znanje iz prve pomoći. Za one koji žele da praktično savladaju prikazane vežbe i unapredili svoje znanje iz prve pomoći savetuju da se obrate najbližoj organizaciji Crvenog krsta, a kao podsetnik znanja iz prve pomoći pripremili su i aplikaciju za mobilni telefon Prva pomoć, koju je izradio Crveni krst Beograd, a može da se preuzme preko Google Play i App Store.

Strah od greške se može prevazići

Doktorka Ljubica Aleksić iz Crvenog krsta Srbije u jednom gostovanju na Euronews Srbija objasnila je da je reakcija straha prirodna, jer su to stresne, neuobičajene situacije, ali da se pokazuje da našu glavnu inhibiciju čini nepoznavanje procedura, veština i strah od toga da ćemo učiniti neku grešku pri pružanju prve pomoći.

„Pored toga, ukoliko se događaj dešava na javnom mestu postoji još jedan fenomen podeljene odgovornosti onih koji su se zatekli na licu mesta i uvek ono pitanje ‘da li baš ja treba?’, a kada postavimo to pitanje onda postoji bojazan da li ćemo učiniti nešto pogrešno i da li ćemo možda preuzeti odgovornost koja nam ne pripada“, navela je Aleksić, dodavši da ćemo se samo znanjem i ovladavanjem veštine osmelititi da prvu pomoć nekome pružimo adekvatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari