Portali u Srbiji za tri meseca prekršili etički kodeks više od 2.800 puta 1

U Srbiji u periodu od 1. aprila do 30. juna u više od 1.500 tekstova na šest najposećenijih portala došlo je do povrede profesionalnih standarda, odnosno prekršaja Kodeksa novinara Srbije.

Ovo su rezultati monitoringa Saveta za štampu koji su predstavljeni na današnjoj konferenciji za novinare.

Na tribini su predstavljeni podaci za šest najposećenijih informativnih portala, koji nemaju tradicionalni medij – Srbija Danas, Telegraf, Espreso, B92, Mondo, 021.

Predmet monitoringa bile su rubrike Politika, Hronika, Šoubiz i nova rubrika Korona.

Zabeleženo je 1.564 tekstova u kojima je došlo do povrede profesionalnih standarda.

Najčešći su slučajevi višestrukog kršenja Kodeksa u jednoj vesti, pa je ukupan broj povreda je skoro duplo veći – zabeleženo je 2.829 prekršaja pojedinačnih članova Kodeksa novinara Srbije.

Najčešće je kršeno poglavlje koje se odnosi na prenošenje pretpostavki i nagađanja i to prilikom izveštavanja o zločinima i nesrećama, odnosno u rubrici Hronika.

Pored ovoga, kršene su odredbe i o privatnosti, kršenje pretpostavke nevinosti, te neprimeren sadržaj i kršenje kulture i etike javne reči.

Otkrivanje detalja zločina i ličnih podataka dece koja su žrtve zločina su tipičan primer kršenja pravila iz ovog poglavlja. Kršenje pravila iz ovog poglavlja najčešće je zastupljeno u rubrici Šoubiz pri detaljnoj transkripciji događaja iz rijalitija i u Hronici prenošenjem detalja iz nesreća.

„Savet za štampu nije ove godine imao nijednu žalbu podnetu za tekstove takvog sadržaja, akteri tih tekstova nemaju naviku da podnose žalbe Savetu“, izjavio je Bojan Cvejić, član Saveta za štampu.

Pored ovih, sa manje povreda zastupljeni su i prekršaji iz oblasti novinarske pažnje u kojima se izveštava na pristrasan način, uz diskriminaciju na bilo kom osnovu (seksizmi, šovinizmi, povezivanje statusa porodice sa prirodom zločina…).

Portal Srbija Danas imao je najveći broj prekršaja – 1.268, dok 021 i Mondo imaju zanemarljiv broj prekršaja i oni se uglavnom odnose na istinitost izveštavanja i veoma mali broj prekršaja i rubrici Hronika.

Komisija za žalbe Saveta za štampu je udvostručila broj žalbi u odnosu na prošlu godinu, ali je taj broj i pored toga vrlo mali u odnosu na zabeležen broj prekršaja.

Kod većine podnetih žalbi odluka Komisije je bila da se ona prihvata, dok je doneta odluka prihvaćena u nešto manje od 50 odsto slučajeva, što znači da u tim slučajevima nije prihvaćena nadležnost Komisije.

Najviše žalbi podnose građani, dok je vrlo malo podnetih žalbi na prekršaje iz rubrike Hronika, gde upravo ima i najviše prekršaja, jer ih porodice žrtava najčešće ne podnose usled teške situacije u kojoj se i sami nalaze. Za njih najčešće žalbe podnose organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava.

„U prvih šest meseci ove godine imali smo dva primera da su porodice žrtve neke tragedije direktno podnele žalbu Savetu za štampu. U januaru su žalbu podneli roditelji devojčice koja je bila oteta i kojoj su mediji otkrivali detalje nebitne za sam slučaj i na poslednjoj sednici prošle nedelje smo imali slučaj člana prodice koji je podneo žalbu na izveštavanje o samoubistvu njegove majke“, izjavio je u toku konferencije član Saveta za štampu, Bojan Cvejić.

Što se tiče državnih organa, prema navodima Bojana Cvejića, žalbe su podnosili Ministarstvo kulture i informisanja, uglavnom u cilju ulepšavanja slike ministra kulture, i Ombudsman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari