Savet za štampu: Novi kodeks predviđa zabranu izveštavanja sa sahrana 1Foto: Beoinfo

Savet za štampu predstavio je danas predlog izmena Kodeksa novinara Srbije, prema kojem se kao jedna od novosti predviđa zabrana novinarima da izveštavaju sa sahrana, osim u slučaju visoko profilisanih javnih ličnosti.

Kako je rečeno, dokument je trenutno na javnoj raspravi koja će trajati do 7. maja, a do kraja godine se očekuje da novinarska udruženja usvoje novi kodeks.

Savet za štampu je pozvao i druge da predloge i sugestije dostave do 7. maja, u sklopu javne rasprave. Izmene, kako je rečeno novinarima, „oštrije su i jasnije“ od postojećih odredbi i, prema oceni prelagača, „jasnije za primenu“.

Članica Saveta za štampu Tamara Skroza je kazala da je Kodeks usvojen 2006. od kada se dogodilo mnogo stvari koje njime nisu obuhvaćene, kakva je i „medijska hajka“.

Razlog za izmene Kodeksa novinara Srbije je i to što su nove tehnologije i razvoj intereneta izmenili rad novinara i otvorili etičke dileme.

Komisija Saveta za štampu za žalbe koja 13 godina odlučuje o žalbama zbog kršenja Kodeksa, zaključila je da bi neke odredbe Kodeksa trebalo izmeniti, precizirati ili razjasniti.

Zato je Savet za štampu, u saradnji sa osnivačima – UNS, NUNS, Asocijacija medija i Lokal pres – pripremio predlog izmena Kodeksa.

Među izmenama su odredbe o upotrebi veštačke inteligencije, moderiranju komentara, zaštiti privatnosti i dostojanstva ljudi o kojima se piše, odnos prema izvorima i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari